Calculatoarele, tabletele, telefoanele inteligente, toate aceste „gadgeturi“, conduc, în timp, la probleme de vedere. O monitorizare a DSP arată că 1.370 din 19.857 de copii examinaţi au „vicii de refracţie“, adică în jur de 7%.
„Şcolarii de astăzi stau cu ochii în laptop, smartphone, tabletă, mai mult decât se întâmpla în urmă cu 10-15 ani. Lumina acestor gadgeturi măreşte şi accentuează prezenţa viciilor de refracţie“, a precizat dr. Camelia Bogdănici, medic-primar oftalmolog.
Tulburările de vedere, cele de metabolism şi deformările coloanei vertebrale sunt cele mai întâlnite afecţiuni cronice în rândul şcolarilor. Potrivit unui raport al Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi (DSP), cea mai discutată tulburare apărută la elevi – deformarea coloanei vertebrale – este, de fapt, a treia cea mai întâlnită afecţiune cronică în rândul copiilor care merg la şcoală. În ultimul an, principalul pericol este reprezentat de „viciile de refracţie“, probleme de vedere nediagnosticate la timp, care provoacă minorilor neplăceri majore. Potrivit oftalmologilor, lumina albastră a gadgeturilor a „rotunjit“ semnificativ numărul copiilor cu probleme de vedere. „Lumina gadgeturilor măreşte şi accentuează prezenţa viciilor de refracţie“, a subliniat dr. Camelia Bogdănici, medic primar oftalmolog.
Şcolari cu vederea slăbită
Tulburările de vedere sunt cele mai întâlnite afecţiuni cronice în rândul şcolarilor. O monitorizare a stării de sănătate a elevilor din judeţ, realizată de DSP, a arătat că 1.370 din 19.857 de copii examinaţi prezintă vicii de refracţie. Şcolarii au fost identificaţi cu probleme ale vederii în urma unor examene medicale de bilanţ şi au fost îndrumaţi către medicul oftalmolog. „În primul rând trebuie subliniat că şcolarii, copiii în general, nu sunt trimişi anual de medicul de familie la un consult oftalmologic. Ei ajung mult prea târziu, când afecţiunea este deja instalată şi nu mai poate fi prevenită, ci doar ţinută sub control. În prezent, mai mult ca oricând, lumina naturală nu mai este folosită la maximum posibil. Se folosesc ferestre mate sau tot felul de folii care reduc din intensitatea luminii naturale. Pe de altă parte, şcolarii de astăzi stau cu ochii în laptop, smartphone, tabletă, mai mult decât se întâmpla în urmă cu 10-15 ani. Lumina acestor gadgeturi măreşte şi accentuează prezenţa viciilor de refracţie“, a precizat dr. Camelia Bogdănici, medic-primar oftalmolog la Spitalul „Sfântul Spiridon“. Potrivit specialistului, cele mai întâlnite afecţiuni în rândul copiiilor sunt miopia – viciu de refracţie care se manifestă prin dificultăţi în distingerea obiectelor aflate la distanţă – şi astigmatismul – viciu de refracţie care se manifestă prin vedere neclară atât la distanţă, cât şi la apropiere.
Elevi obezi sau malnutriţi
Cea de-a doua categorie de afecţiuni întâlnită frecvent în rândul şcolarilor este reprezentantă de tulburările de metabolism. Din cei aproape 19.900 de copii monitorizaţi, în cazul a 1.360 au fost identificate tulburări metabolice. În plus, alţi 1.900 de elevi sunt dizarmonici cu plus de greutate, adică obezi, şi încă 1.300 sunt dizarmonici cu minus de greutate, adică subnutriţi. „Aproape jumătate dintre copiii români au diverse grade de supraponderalitate. Acest procent este rezultatul unor erori din alimentaţia femeii gravide şi din alimentaţia copilului. Astfel, unele mame renunţă, nu se ştie din ce motive, să-şi hrănească bebeluşii cu lapte matern care este obligatoriu. Apoi, diversificarea alimentaţiei se face incorect şi folosesc precoce făinoase şi zaharuri. Mai târziu, intervine şi consumul excesiv de fast-food. Toate aceste elemente contribuie la instalarea obezităţii la copil, indiferent de vârstă“, a subliniat profesorul Marin Burlea, medic-primar gastroenterolog, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie. Potrivit specialistului, cazurile de subponderalitate au devenit rare în ultimii ani, însă încă fac victime mai ales în familiile nevoiaşe.
Mitul ghiozdanului care deformează coloana vertebrală
Potrivit DSP, printre cele mai întâlnite afecţiuni în rândul şcolarilor, pe locul al treilea se regăsesc deformările câştigate ale coloanei vertebrale, adică acele probleme ale coloanei care apar în copilărie, nu încă din viaţa intrauterină. Astfel, 833 de elevi din cei aproape 19. 900 examinaţi au fost identificaţi cu diferite afecţiuni ale coloanei. Cu toate că opinia publică a pus dintodeauna deformările coloanei vertebrale pe seama ghiozdanului greu pe care şcolarii îl cară în spinare zilnic, studiile ştiinţifice nu au stabilit încă o legătură între „kilogramele de manuale“ şi problemele coloanei. „Este doar un mit. Ghiozdanul nu cauzează şi nici nu contribuie la afecţiunile coloanei vertebrale la copii. Nu avem rezultate la studii ştiinţifice care să demonstreze o legătură între cele două elemente“, a menţionat dr. Sergiu Straticiuc, medic primar ortopedie pediatrică la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ din Iaşi.
Potrivit specialistului, şcolarii trebuie să fie educaţi să aibă o postură corectă în bancă, adică spătarul scaunului pe care stau să fie tras cât mai aproape de marginea băncii, astfel încât spatele să stea drept. În cazul în care elevul stă aplecat în faţă, acesta riscă să dezvolte o cifoză posturală. O altă afecţiune întâlnită des în rândul minorilor este spondiloza, adesea confundată cu lombalgia, afecţiune pentru care kinetoterapia şi fizioterapia sunt contraindicate. „La copii, eu recomand de la naştere până la pubertate – în jur de 12 ani – un control ortopedic din doi în doi ani. Este benefic şi poate identifica unele predispoziţii către o afecţiune înainte ca boala să se instaleze“, a mai arătat medicul. Potrivit DSP, în consiliul profesoral al fiecărei şcoli s-au adus la cunoştinţă bolile cronice ale colectivităţii şi s-au căutat soluţii pentru îndepărtarea factorilor de risc: „iluminat necorespunzător, bănci improprii, poziţia defectuoasă în bancă“.
Sursa: ziaruldeiasi.ro