RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Atenţie când ieșiți la iarbă verde sau pădure! Au apărut căpuşele

 

 

Un bărbat de 56 de ani a venit la spital speriat, cu o căpuşă în braţ. Este primul din acest sezon, dar medicii se aşteaptă de acum la mai mulţi pacienţi. Ce trebuie să facem dacă ne-am ales cu o căpuşă în piele?

  

 

Pentru că temperaturile au început să crească, la spitalele ieşene au început să apară deja persoane înţepate de căpuşe, şi care au nevoie de îngrijire medicală la extragerea insectelor.

Weekend-ul acesta a început oficial sezonul căpuşelor şi la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului „Sfântul Spiridon“ din Iaşi, unde şi-au făcut deja apariţia primii pacienţi. Un bărbat în vârstă de 56 de ani, din Belceşti, a venit la spitalul ieşean pentru a-i fi îndepărtată o căpuşă din mâna dreaptă. Bărbatul a fost tratat de către medici şi a fost lăsat să se întoarcă la domici­liu.

„Pacientul în vârstă de 56 de ani s-a prezentat în UPU pentru că avea o căpuşă în antebraţul drept. Aceasta i-a fost îndepărtată, pacientul a primit tratament şi a fost lăsat să plece“, a precizat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

Medicii recomandă ca, în cazul în care suntem muşcaţi de o căpuşă şi nu ştim să o extragem singuri (se poate extrage cu pensetă specială sau chiar normală, dar cu grijă să o apucăm de fălci, nu de mijloc), să ­ne prezentăm la spital pentru îndepărtarea acesteia. Asta pentru a fi siguri că, în timpul extragerii, nu o „golim“ în noi de conţinutul intestinelor, loc în care poate sta bacteria Borrelia (ce poate da boala Lyme), dacă căpuşa are aşa ceva (circa 2% din căpuşe au) sau, un inconvenient mai minor, să nu riscăm ca o parte din ea, fălcile cu care stă prinsă, să rămână în piele şi să producă o infecţie de corp străin.

De regulă, dacă am fost muşcaţi, medicii recomandă o doză unică de antibiotic, doxicilină pentru adulţi, sau una de amoxicilină pentru copii, preventiv, pentru a preveni eventuala infectare cu Borrelia, după îndepărtarea dăunătorului.

Este recomandat, aşadar, ca, dacă ieşim la pădure sau la iarbă verde, în perioada următoare să purtăm haine care să ne protejeze, precum cămăşi cu mânecă lungă şi pantaloni lungi. Şi asta mai ales atunci când petrecem timp în spaţiile în care ştim că există căpuşe. Indicată este şi folosirea repelenţilor: substanţe sau spray-uri care ţin la distanţă insectele.

sursa www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Arderea caloriilor este mai mare când faci sport vara?

Redacția

Românii vaccinați cu AstraZeneca nu vor face rapelul cu un vaccin ARN mesager

Redacția

Tragedie: Un copil de doar 7 ani a murit la Spitalul Municipal de Urgență Pașcani!

Marius Parteni
Încarcă...