Un fenomen îngrijorător are loc de ceva vreme printre tinerii pășcăneni. Din ce în ce mai mulți se prezintă în Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal, după ce au suferit atacuri de panică.
Vorbim de persoane cu vârste cuprinse între 20-30 ani, de ambele sexe, ce nu au un loc de muncă sau vreo altă ocupație și locuiesc în general singure. În acest weekend zece tineri din Pașcani s-au prezentat cu această problemă în CPU.
Atacul de panică este un acces brusc de frică sau anxietate care cauzează simptome îngrijorătoare, dar care nu amenință viața: bătăi accentuate ale inimii, dificultatea respirației,, sentimente de pierdere a controlului sau de moarte iminentă. În mod obișnuit, durează de la 5 la 20 minute și poate fi cauzat de cirucmstanțe stresante sau pot apărea pe neașteptate.
Tulburările legate de panică se diagnostichează atunci când o persoană cu atacuri de panică repetate este îngrijorată de eventualitatea unuia nou și evită anumite locuri. Există posibilitatea ca un om să aibă atacuri de panică fără să dezvolte o tulburare legată de panică, aceste atacuri apărând cu tulburări de anxietate. Cauza exactă a tulburarilor legate de panică nu este cunoscută. Se crede că este rezultatul unui dezechilibru între substanțele chimice ale creierului (neurotransmitatori). Tulburările cauzate de panică pot fi controlate medicamentos (antidepresive) și prin consiliere (terapia comportamentală). Tratamentul eficace reduce numărul și frecvența atacurilor de panică, scade anxietatea și îmbunătățește calitatea vieții. Dacă atacurile de panică au un factor cauzal anume (reacție medicamentoasă) nu este neapărat necesar tratament, acestea oprindu-se după înlaturarea cauzei (oprirea medicației cu ajutorul medicului). Cateodată atacurile de panică pot continua și după înlăturarea factorului cauzal și pot determina tulburări cauzate de panică.
Citește și: {loadposition articlescategoryload}