RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Astazi, absolventii claselor a XII-a si a XIII-a sustin proba de limba si litaratura romana la examenul de BAC

1.400 de candidati ieseni dintre cei 2.704 inscrisi la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului sunt asteptati astazi sa sustina prima proba scrisa, la limba si literatura romana. Aceasta va incepe la ora 9, in noua centre de examen din judet, si va dura trei ore. Accesul candidatilor in sali se face cu cel putin 30 de minute inainte de inceperea examenului, adica la maximum 8.30, fara a avea asupra lor materiale din care se pot inspira.

Candidatii care vor fi prinsi in timpul desfasurarii probei cu telefoane mobile sau materiale didactice (manuale, dictionare, notite, insemnari) asupra lor vor fi eliminati din examen, chiar daca nu au folosit aceste materiale ajutatoare. Peste 600 de profesori sunt angrenati in desfasurarea bacalaureatului de toamna, cei mai multi fiind asistenti. La nivelul judetului sunt trei centre de evaluare, iar la proba de limba romana sunt 30 de profesori evaluatori. Ieri, la sediul Inspectoratului Scolar Judetean a avut loc tragerea la sorti a cadrelor didactice care vor face parte in calitate de vicepresedinte sau membru din comisiile din centrele de examen si din centrele zonale de evaluare.

Pentru a promova examenul de maturitate, absolventii de liceu trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, cumulativ. Toate probele de evaluare a competentelor trebuie sustinute, chiar daca nu au impact asupra mediei finale, iar la probele scrise trebuie sa obtina cel putin nota 5 la fiecare dintre ele si cel putin media 6. La prima proba scrisa, elevii vor aborda trei subiecte. La primul dintre ele, cei 1.400 de candidati vor primi un fragment de text, pe marginea caruia vor avea de rezolvat noua cerinte. La subiectul al II-lea, vor trebui sa redacteze un text argumentativ pornind de la o afirmatie, iar ultimul subiect, eseul, cel care le da batai de cap liceenilor. La prima sesiune a bacalaureatului din acest an scolar, tinerii s-au poticnit atunci cand au avut de realizat un eseu pe tema viziunii despre lume in una dintre poeziile lui Mihai Eminescu. Lunea trecuta, 597 de tineri au fost inscrisi la proba orala de limba romana. Doar 488 s-au prezentat la evaluare, 141 obtinand gradul de competenta „utilizator experimentat”, 228 – „avansat” si 119 – „mediu”.

  

sursa Ziarul de Iasi

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Elev de la Colegiul ”Sadoveanu” premiat în cadrul Galei de 10, organizată la București

Redacția

Un nou succes pentru Colegiul “Unirea”! Selectat într-un nou proiect european Erasmus+

Iulia Huțanu

Școala ”Iordache Cantacuzino”: Măsuri speciale pentru prezența elevilor la orele de pregătire, în perioada 2 – 12 iunie

Marius Parteni
Încarcă...