RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Arondarea școlilor din Lunca și Blăgești, liceului ”Mihai Busuioc”, nu este o soluție favorabilă. Vezi care sunt motivele!

Consiliul de Administrație al Liceului Tehnologic ”Mihai Busuioc” din Pașcani, întrunit în ședință, a analizat propunerea directorului Școlii Gimnaziale Lunca și structura Gimnazială Blăgești. În concluzie, comasarea acestor unități de învățământ nu este o soluție favorabilă din mai multe motive.

La Liceul  Tehnologic ”Mihai Busuioc” învățământul primar și gimnazial sunt în lichidare, ca urmare a intenției Inspectoratului Școlar Județean de dezvoltare a unității de învățământ pe latura tehnică. Pentru anul școlar 2020-2021 la învățământul primar vor fi doar două clase (a III-a și a IV-a).

Scăderea numărului de copii din zona vale a făcut ca în ultimii doi ani ISJ să reducă Planul de Școlarizare cu clasa pregătitoare, ceea ce implică dispariția învățământului primar și gimnazial.

Circumscripția Școlară a liceului a fost alocată Liceului Teoretic ”Miron Costin”, începând cu anul școlar 2020-2021. Nu se dorește expunerea la eventualele restrângeri de activitate a personalului didactic personal al liceului care predă discipline de cultură generală ( limba română, matematică, geografie, istorie, etc), iar liderul de sindicat punctează că prin absorbția personalului didactic de la Școala Gimnazială Lunca și structura Blăgești, problemele de încadrare se rezolvă la nivelul unității cu personalitate juridică.

  

Prin dezvoltarea Liceului ”Mihai Busuioc” pe latura tehnologică, numărul cadrelor didactice care predau discipline de cultură general va fi în scădere, crescând numărul profesorilor care predau discipline de specialitate, ceea ce nu se poate acoperi cu cadre didactice ale Școlii Gimnaziale Lunca.

În adresa oficială transmisă Primăriei și Consiliului Local Pașcani, directorul Liceului ”Mihai Busuioc”, Elena Panțiru a cerut să se țină cont de poziția membrilor Consiliului de Administrație, și să nu arondeze Școala Gimnazială Lunca, liceului tehnologic. Tot aici s-a menționat că decizia anterioară a fost luată în pripă, fără a deține toate informațiile privind personalul titular existent și numărul de elevi ai școlii, și solicită să fie luat în calcul retragerea acordului anterior dat propunerii întocmite de Școala Gimnazială Lunca.

Reamintim că directorul unității de învățământ din Lunca, profesor Mariana Adavidoaiei a propus, verbal, arondarea Școlii Gimnaziale Lunca structura Blăgești începând cu anul școlar următor, din cauza numărului  mic de elevi, sub limita admisă de lege, pentru a funcționa cu personalitate juridică.

Din cauza numărului tot mai mic de elevi, de la an la an, unitatea de învățământ ar putea rămâne de anul viitor fără personalitate juridică. Anul acesta, la Școala Gimnazială Lunca și structura Blăgești sunt în total 265 de elevi. Ca să nu-și piardă personalitatea juridică trebuie să fie minim 300 de copii înscriși.

Related posts

Profesorii suplinitori pot deveni titulari

Redacția

Calificări la faza Națională a olimpiadelor pentru elevi ai Liceului “Miron Costin”. Matei Benchea, a treia calificare la Olimpiada Națională de Informatică!

Carmen Bălăceanu

„Vine Crăciunul”- spectacol în prag de sărbători organizat de Liceul Miron Costin

Oana Cordoneanu
Încarcă...