NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Apicultorii, pe cale de dispariţie

Dacă până acum câţiva ani, creşterea albinelor era o afacere rentabilă, acum lucrurile stau complet diferit. Din cauza condiţiilor meteo, numărul familiilor de albine a scăzut considerabil, iar ajutorul primit de la stat este mult prea mic pentru a acoperi costurile întreţinerii mai multor stupi.

Puţini apicultori sunt cei care, astăzi, mai produc miere bio, iar acest lucru este extrem de costisitor, deşi cunoscătorii spun că produsul este cu mult mai calitativ şi gustos.

La nivelul judeţului Iaşi sunt înregistraţi doar 640 de apicultori însă specialiştii spun că numărul lor ar pute scădea considerabil în următorii ani, pentru că există multe boli parazitare care duc la moartea insectelor. „O medie a fost de două-trei kilograme pe familie, în condiţiile în care ne aşteptam la zece kilograme şi din informaţiile pe care le am, din 50.000 de familii de albine înregistrate în judeţul Iaşi s-au obţinut cantităţi minime de miere de salcâm, de exemplu, care era produsul nostru principal. Pesticidele reprezintă cea mai mare luptă a noastră pe care o ducem de ani de zile şi încercăm să o rezolvăm. Şi anul acesta ne vom lupta cu pesticidele şi clar că ne influenţează şi floarea, modificată genetic, şi nu vom avea rezultate foarte bune”, au declarat apicultorii.

Un studiu recent al Centrului de Statistică European relevă faptul că pierderile anuale în Europa sunt de 30%, iar cifrele arată că România e undeva la mijlocul clasamentului. 

sursa www.ziarulevenimentul.ro

loading...
Advertisements

Related posts

Fântâni calamitate, drumuri şi case distruse. Vezi care sunt efectele furtunii de ieri la nivelul judeţului

Redacția

Reguli încălcate de credincioși! Unii ating sau sărută racla Sfintei Parascheva

Redacția

Cum s-au împărțit clanurile mafiote la Iași! Zonele în care rivalii nu calcă niciodată! Un interlop celebru, personaj-cheie între toate grupările

Redacția
Încarcă...