NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

APIA: Fermierii care ard miriştile pe terenul arabil vor fi sancţionaţi

Fermierii care ard miriştile şi resturile vegetale pe terenul arabil sau ard vegetaţia pajiştilor permanente încalcă „Bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC 5 şi GAEC 8) şi vor fi sancţionaţi”, se arată într-un comunicat al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), remis ieri. Referitor la GAEC 5, APIA precizează că nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, obiectivul acestei condiţii fiind menţinerea materiei organice în sol prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriştilor. Agricultorii care utilizează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vrejuri de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă etc.), inclusiv miriştile sau iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare.
Pentru încălcarea condiţiei GAEC 5, agricultorilor li se vor aplica reduceri la suma totală de plată, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea GAEC, indiferent de suprafaţa arsă. În legătură cu GAEC 8, APIA precizează că nu este permisă arderea vegetaţiei pajiştilor permanente, obiectivul acestei condiţii fiind menţinerea unui nivel minim de întreţinere a solului prin protejarea pajiştilor permanente. Prin urmare, agricultorii care utilizează pajişti permanente nu trebuie să ardă vegetaţia, inclusiv iarba rămasă după cositul pajiştilor. Pentru încălcarea acestei condiţii, se vor aplica reduceri la suma totală de plată, conform modului de aplicare a reducerilor şi excluderilor pentru nerespectarea GAEC, indiferent de suprafaţa arsă.
 
sursa ziarul de iasi

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

De ce nu plătim taxele prin sistemul ghiseul.ro? Șefii Primăriei ridică din umeri, secretara cere inițiatorilor să mai încerce!

Marius Parteni

ApaVital a majorat din nou prețul la apă

Redacția

Priorităţile Spitalului Municipal de Urgenţă pentru anii următori!

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site