Mihai Doruș, președintele Consiliului de Administrație al ApaVital, a lămurit ieri problema redevenței pe care societatea pe care o administrează o datorează municipalității. Acesta a susținut că din calculele operatorului, Primăria trebuie să primească anual între 450.000 lei și 500.000 lei, în niciun caz 1, 8 milioane lei cât solicită Consiliul Local.
Doruș a explicat că toate acestea sunt cuprinse în Contractul de Delegare și în actul adițional cu numărul 12, ele fiind aprobate de legislativul local. Nici această sumă nu va putea fi folosită pentru acoperirea unei părți din rata anuală a împrumutului BEI, așa cum au stabilit și inspectorii Curții de Conturi. Conform oficialului ieșean, toți banii plătiți ca și redevență trebuie să se întoarcă la operator în conturi pentru a fi folosiți în repararea și dezvoltarea rețelelor de apă-canal.
„Redevența nu o colectăm și apoi o împărțim, o dăm înapoi. Prin Contractul de delegare, această redevență o virăm către A.R.S.A.C.I.S, iar acesta ne-o întoarce în acel cont de Întreținere, Înlocuire și Dezvoltare (IID). Asociația are maxim 5 zile să ne returneze toți acești bani în cont. Calculul redevenței este de 20 bani la mc de apă și 20 bani la mc de canalizare. Apoi, avem în vedere bunurile date în administrare a căror sumă totală este de 400 milioane euro. Municipiul Iași are 17 % procente din aceste bunuri, iar Pașcaniul 5,5 %. Astfel, din suma de 9.000.000 lei pe care o strângem ca redevență pe întreg teritoriul pe care operăm, Pașcaniul va primi 5,5%, adică între 450.000 lei și 500.000 lei ”, a explicat Mihai Doruș la televiziunea favorită.
Cu alte cuvinte, președintele Consiliului de Administrație al ApaVital a explicat clar aleșilor locali că nu vor vedea niciun ban din redevență, fie ea și la un sfert din cât au cerut aceștia, deoarece banii au fost deja folosiți în investiții în Pașcani.
Doruș a mai spus că și în eventualitatea în care Primăria i-ar da în judecată și ar câștiga litigiul, nu vor plăti redevența în cuantum de 1,8 milioane de lei decât dacă aleșii locali vor fi de acord cu majorarea prețului la apă cu 1 leu.
Toate aceste afirmații au fost făcute în contextul în care operatorul ieșean practică un preț cu 1,5 lei mai mare față de vechiul operator, această majorare generând un profit de 3.750.000 lei pe an pentru ApaVital.
Cine este de vină pentru această situație?
Pașcaniul a ajuns în această situație din cauza primarului Dumitru Pantazi cel care a fost principalul susținător al ApaVital. Edilul șef a promovat proiectul de redelegare a serviciului de apă-canal către ApaVital în vara anului trecut, și a trecut în el ca valoarea redevenței să fie de minim 1,8 milioane lei, deși operatorul ieșean anunțase că nu este de acord cu acest lucru.
Redăm pe scurt câteva dialoguri de dinaintea adoptării redelegării serviciului de apă-canal către ApaVital citate din procesele verbale ale ședințelor de Consiliu Local:
Popa Dumitru, cetățean al municipiului Pașcani, menționează că iar îi păcălesc și A.R.S.A.C.I.S și ApaVital. Nu le vor aproba redevența așa cum au specificat-o. În al doilea rând, au un proiect de hotărâre cu aprobarea actului adițional numărul 12 la Contractul de delegare. Acolo se prevede clar cât este redevența. Este 0,20 lei/mc înmulțită cu valoarea procentuală a rețelei de apă potabilă, industrială și apă canalizată, facturate către utilizatori. Ajung după calcule, la circa 200.000 lei redevență pe care operatorul o va plăti Municipiului Pașcani.
Haldan Vasile, președinte de ședință, solicită domnului Popa să se discute pe marginea proiectului de hotărâre.
Voinea Dragoș, consilier local, întreabă ce se întâmplă cu proiectul de hotărâre, în situația în care, redevența de 19 miliarde nu va fi aprobată în AGA A.R.S.A.C.I.S? Cum vor trece? A.R.S.A.C.I.S nu acceptă să plătească. Ce fac cu această hotărâre? Vin iar și o modifică?
Pantazi Dumitru, primarul municipiului Pașcani, precizează că sunt două variante: revocarea și respectiv instanța.
În privința actului adițional numărul 12, prin care se hotăra ca redevența să fie calculată după algoritmul descris de Mihai Doruș, primarul i-a păcălit fără nicio jenă pe aleșii locali să-l adopte pentru a putea încasa redevența datorată de la ApaVital.
Pantazi Dumitru, primarul municipiului Pașcani, menționează că proiectul de hotărâre trebuie supus la vot și aprobat, pentru a li se plăti redevența, pe perioada cât ApaVital a operat în Pașcani. Altfel, nu le dă niciun ban ca redevență.
Citește și: {loadposition articlescategoryload}