Planul tarifar al serviciilor de apă și canalizare aprobat la mijlocul anului trecut a dus la o majorare a prețului la aceste servicii, până acum, de 30%. Aprobarea acestui document a fost motivată de operatorul ieșean ca fiind obligatorie pentru asigurarea cofinanțării proiectului POIM, prin care se vor reabilita și extinde rețelele de apă și canalizare în tot județul Iași.
Doar că, după ședința Adunării Generale a Asociaților, for de conducere al ApaVital, ce a avut loc la finalul lunii martie, adevărul a ieșit la iveală. Creșterea prețurilor la serviciile de apă și canalizare a condus de fapt la majorarea salariilor angajaților de la ApaVital, aprobată de șeful Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.
Astfel, salariul directorului general Mihai Doruș a ajuns să fie de 6 ori mai mare ca salariul mediu brut la nivel de ramură, în timp ce ceilalți directori au un salariu de 5,4 și 5,5 ori mai mare decât același indicator. În urma acestei majorării șefii ApaVital, 5 la număr, vor fi recompensați cu un salariu fix lunar cuprins între 24.057 lei și 26.730 lei, la care se vor adăugă sporurile prevăzute în contractul colectiv de muncă.
Mai mult Doruș și cei 4 directori ai săi vor beneficia și de un bonus consistent pentru anul 2020, obținut prin înmulțirea salariului pe cele 12 luni cu cifra 1,5. Astfel, pe lângă salariul anual de peste 70.000 de euro, Mihai Doruș va împărți împreună cu cei patru adjuncți ai săi un pot de 1.856.000 lei, considerat bonus de performanță.
Practic directorul general ApaVital Mihai Doruș va încasa peste 400.000 de lei, iar ceilalți directori vor primi, în medie, 360.000 lei. Și asta nu e totul. Pe lângă toate aceste sume colosale, bugetarii din conducerea Apavital se vor înfrupta și din beneficii specifice muritorilor de rând: tichete de masă, vouchere de vacanță, prime și chiar o cotă parte din profitul obținut de companie în anul 2020!
Cum după majorarea prețului la apă au crescut și veniturile companiei, banii intrați în conturi trebuiau cheltuiți. Însă nu pe investiții sau pe cofinanțarea de proiecte europene așa cum s-a anunțat, ci pe salarii. Astfel, Apavital și-a bugetat pentru anul 2021 o creștere a veniturilor de 21%, respectiv aproximativ 39 milioane lei. Această creștere de venituri se datorează a trei majorări succesive a tarifelor pentru apa potabilă și canalizare cu peste 30%, ultima modificare de tarif fiind chiar la începutul lunii martie 2021.
Din cele 39 de milioane de lei care se vor strânge în plus datorită majorării tarifelor, peste 22 de milioane de lei se duc pentru creșterea fondului de salarii a angajaților Apavital. Practic fondul de salarii al ApaVital va fi majorat în 2021 cu 5 milioane de euro. Salariile angajaților companiei vor crește cu 23%, fondul de prime, sporuri și alte bonificații va fi mai mare cu 26%, iar bugetul pentru tichete de masă și vouchere de vacanță se va majora cu 26%. În schimb, bugetul de investiții din surse proprii a crescut cu doar 3 milioane de lei față de anul 2020. Cu alte cuvinte, din cele 39 milioane lei încasate în plus din majorarea tarifului, doar 7% din bani merg pentru investiții și 56% pentru salariile bugetarilor.
În iunie 2020 atunci când planul tarifar a fost aprobat de PSD în Consiliul Local Pașcani, actualul primar și actualul administrator public, aflați la acea dată în opoziție, au criticat și votat împotrivă acest plan de majorare a prețului la apă.
Atunci, Pintilie a cerut un preț diferit pentru cetățenii municipiului și investiții concrete, după șase ani de zile de operare a celor de la ApaVital la Pașcani, iar Claudiu Bodoașcă a susținut că nu poate fi de acord cu majorarea în condițiile în care operatorul județean a înregistrat profit, cheltuielile salariale sunt foarte mari pentru angajații din structura de conducere, dar fondul de investiții din resurse proprii este scăzut.
La acea dată Mihai Doruș explica că pentru majorarea de preț, ApaVital a obținut acordul inclusiv Agenția Națională de Reglementare a Serviciilor Comunitare București (ANRSC).