NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

ApaVital incapabilă să asigure apa pășcănenilor! Iată de ce!

Municipiul Pașcani trebuie să se pregătească pentru o criză a apei în viitorul apropiat, dacă puțurile de captare administrate de operatorul ApaVital nu vor fi protejate. Pe principala sursă de apă încep să apară probleme, iar totul ține, se pare, și de organizarea lucrurilor.


Astăzi dimineață, locuitorii municipiului au rămas fără apă potabilă, ceea ce se va întâmpla și în această noapte. Din puțurile de apă au scăzut semnificativ rezervele de apă. Gheorghe Vlasie, comunicator ApaVital, a spus despre această situație.

„În ultimele zile, nivelul hidrostatic al apei din puțurile din zonele Moțca și Verșeni, de unde se furnizează apă către municipiul Pașcani, a scăzut semnificativ. Din acest motiv, în această dimineață, urmare practic golirii rezervoarelor de înmagazinare, ne-am văzut nevoiți să sistăm furnizarea apei către clienții din Pașcani și împrejurimi”.

Vlasie este de părere că în zilele viitoare, lucrurile vor intra într-o normalitate.

„În această perioada, s-a acționat într-o manieră concentrată astfel încât să se ia toate măsurile posibile pentru reluarea furnizării apei în condiții de continuitate începând cu ziua de mâine. Astfel, s-a realizat o deviere a cursului apei Moldovei înspre puțurile de la Moțca, astfel încât, prin infiltrare, debitul din aceste puțuri să crească, cât se poate de semnificativ. De asemenea, începând cu ziua de mâine, de la Verșeni se va extrage o cantitate mai mare de apă, urmare punerii în funcțiune a unei noi pompe deplasate și aflate în curs de montaj în acest loc. În aceste condiții, considerăm că în perioada imediat urmatoare, respectiv începând cu după-amiaza zilei de mâine vom putea reveni la furnizarea apei în ritmul și cu debitul normal”, mai precizează comunicatorul ApaVital.


Reporterii Actualitatea Tv au mers astăzi în zona puțurilor de captare, acolo unde au ajuns și reprezentanți ai operatorului. Angajații ApaVital au realizat acea deviere a cursului de apă, dar este nevoie de măsuri mai concrete.


Consiliul Local, Asociația Regională pentru Servicii de Apă și Canalizare Iași împreună cu operatorul ApaVital trebuie să ia măsuri de protecție a puțurilor de apă din zona Moțca și Verșeni. Jumătate din acestea sunt nefuncționale, tocmai pentru că nu sunt alimentate cu apă. Una din cauze ține de seceta din ultima perioadă, altele de lucrările de excavație din zona malurilor. O parte dintre acestea sunt avizate de operatorul ApaVital, iar mai apoi autorizate de Apele Române.


Gheoghe Vlasie, comunicator ApaVital, susține că cei de la Apele Române ar trebui să verifice dacă firmele care ar deține balastierele, respectă condițiile de exploatare, dar nu a prezentat încă un document din care să rezulte că a făcut sesizări în această privință.
Pașcaniul ar putea avea de suferit în perioada următoare, dacă nu sunt luate măsuri clare, mai ales că interconectarea rețelei cu cea a Iașului nu a asigurat un flux continuu de apă.

loading...
Advertisements

Related posts

Șeful CJ Iași și primarul Pantazi, aplaudaci pentru Grindeanu – Dragnea: Costel Alexe, PNL: ”Sunt păpuși ale PSD”

Marius Parteni

Locatarii blocului B5 îi reamintesc primarului să termine proiectele începute înainte de campanie

Ema Roman

Viceprimarul municipiului crede că proiectul de reamenajare a Parcului nu este de ajuns pentru transformarea acestei zone într-una de agrement

Răzvan Grecu
Încarcă...