RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

ApaVital a pierdut acțiunea în justiție, prin care dorea să mai dea o „țeapă” Pașcaniului! (DOC)

Operatorul regional ApaVital a încercat la începutul acestui an să se eschiveze de la plata redevenței la cuantumul decis de judecători, pentru luna august a anului trecut. Deși Municipiul Pașcani a câștigat definitiv procesul cu ARSACIS și ApaVital pe tema redevenței, iar hotărârea este definitivă, operatorul regional de apă și canalizare s-a făcut că nu înțelege de când este obligatorie hotărârea judecătorească.

Aceasta a fost pronunțată pe 31 iulie 2020, iar în conformitate cu Legea contenciosului administrativ și a Codului Civil, este obligatorie de la data pronunțării. Acest aspect însă nu a fost pe placul celor de la ApaVital care au vrut să plătească redevența de la data 1 septembrie 2020.  În acest sens, societatea a solicitat instanței de judecată să lămurească de când trebuie plătită redevența.

Operatorul ApaVital și-a întemeiat acțiunea pe articolul 2,4 din legea Contenciosului Administrativ, care prevede un termen de punere în executare a hotărârii în maxim 30 de zile, dacă instanța nu a decis altceva.

„(1) Dacă în urma admiterii acţiunii autoritatea publică este obligată să încheie, să înlocuiască sau să modifice actul administrativ, să elibereze un alt înscris sau să efectueze anumite operaţiuni administrative, executarea hotărârii definitive şi irevocabile se face în termenul prevăzut în cuprinsul acesteia, iar în lipsa unui astfel de termen, în cel mult 30 de zile de la data rămânerii irevocabile a hotărârii.

  

(2) În cazul în care termenul nu este respectat, se aplică conducătorului autorităţii publice sau, după caz, persoanei obligate o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, iar reclamantul are dreptul la despăgubiri pentru întârziere.

(3) Neexecutarea din motive imputabile sau nerespectarea hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile pronunţate de instanţa de contencios administrativ, în termen de 30 de zile de la data aplicării amenzii prevăzute la alin. (2), constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă de la 2.500 lei la 10.000 lei” se arată în articolul 24 al Legii contenciosului administrativ.

Doar că juriștii de la ApaVital au făcut confuzie între termenul de punere în executare a unei hotărâri judecătorești și momentul din care hotărârea este obligatorie . Acest aspect a fost reținut și de judecători care au decis să respingă solicitarea ApaVital de lămurire a hotărârii judecătorești ca fiind neîntemeiată.

Între timp însă, la presiunea ARSACIS, care a modificat contractul de delegare pentru ca redevența să poată fi achitată exact cum au decis judecătorii, ApaVital a anunțat că va respecta decizia instanței de judecată și a asociației.

Vezi hotărârea judecătorească.

Related posts

Contre politice pe tema referendumului! Consilierii PSD nu s-au prezentat la vot (VIDEO)

Ema Roman

Trei candidați au trecut de proba dosarelor pentru postul de asistent social, la Primăria Pașcani. Unul dintre ei este fost angajat al administrației locale

Oana Cordoneanu

Nu s-a înscris nimeni pentru postul de psiholog în cadrul Centrului Social Multifuncțional din Târgu Frumos. Se organizează un nou concurs

Oana Cordoneanu
Încarcă...