Ministerul Apărării Naţionale derulează în Bucureşti, în aceste zile, o acţiune de verificare a militarilor în rezervă. Sunt actualizate datele personale ale rezerviştilor şi sunt verificate actele personale – cartea de identitate şi livretul militar.
Operaţiunea se face prin convocarea rezerviştilor la Centrele Militare de care aparţin, aceştia primind ordine scrise de chemare „pentru clarificarea situaţiei militare”. Dacă rezervistul nu se prezintă până la data-limită indicată pe ordinul militar, poate primi o amendă între 100 şi 300 de lei.
Amendă dacă nu ghiceşti că te cheamă la Armată!
În mod normal, ordinele scrise ar trebui să le fie înmânate rezerviştilor de un agent de poliţie. Totuşi, există cazuri în care aceste ordine militare nu numai că nu sunt înmânate de poliţist, dar nu sunt puse nici măcar în cutia poştală.
Într-o asemenea situaţie, rezervistul nu are cum să ştie că e aşteptat la Centrul Militar şi e pasibil de o amendă pentru neprezentare.
Armata încearcă să evite asemenea litigii dând telefon persoanelor care întârzie să vină la Centrele Militare. Dar nici această metodă nu e infailibilă, întrucât e posibil ca unii rezervişti să-şi fi schimbat, în ultimii ani, numărul de telefon.
Românii din Spania pot fi chemaţi la mobilizare în România
Alte situaţii complicate sunt cele ale românilor plecaţi în străinătate. Un caz concret, înregistrat astăzi, este al unei femei care s-a prezentat la Centrul Militar cu ordinul de chemare, primit acasă, şi cu livretul militar al fiului ei, motivând că fiul e plecat la muncă în Spania.
Angajata Armatei i-a cerut mamei să aducă acte prin care să demonstreze că fiul lucrează în străinătate. “Păi dacă lucrează la negru, ce acte să aduc?”, a răspuns mama. Verificările din aceste zile nu schimbă situaţia militară a rezerviştilor, ei fiind repartizaţi, în caz de mobilizare, la aceleaşi unităţi.
Verificarea rezerviştilor apare în contextul intensificării pregătirilor militare derulate în ultimele luni în România şi în alte ţări NATO din estul Europei. Acestea au fost planificate la reuniunea NATO din Ţara Galilor, desfăşurată ca răspuns la criza din Ucraina şi la acţiunile militare ale Rusiei, potrivit romanialibera.ro.
Alte ţări din estul Europei organizează cursuri de pregătire militară
În România nu s-au organizat anul acesta acesta acţiuni de convocare a rezerviştilor pentru pregătire militară. În schimb, alte ţări care se simt ameninţate de Rusia au adoptat măsuri de acest tip.
De exemplu, Polonia a organizat cursuri gratuite de pregătire militară, la care cetăţenii se pot înscrie în mod voluntar. Anunţul în acest sens al Ministerului Apărării de la Varşovia a avut succes, atât în rândurile studenţilor şi al elevilor de liceu, cât şi la oamenii mai în vârstă. Inclusiv parlamentari polonezi au cerut să participe la pregătire militară.