RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Anunț făcut de ANOFM: Sunt aproape 300.000 de șomeri în România!

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a anunțat că la finele lunii decembrie 2020 numărul total de șomeri a fost de 296.051 de persoane, mai mare cu 5.375 de persoane faţă de cel înregistrat la finele lunii anterioare.

La sfârşitul lunii decembrie 2020, rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 3,38%, mai mare decât cea din luna anterioară cu 0,06% şi mai mare cu 0,41 % decât cea din luna decembrie a anului 2019, anunță ANOFM.

Din totalul şomerilor înregistraţi, 100.740 au fost şomeri indemnizaţi şi 195.311 neindemnizaţi. Numărul şomerilor indemnizaţi a crescut cu 4.837 persoane, iar numărul şomerilor neindemnizaţi a crescut cu 538 persoane faţă de luna precedentă.

Aproape 200.000 de șomeri în mediul rural

Pe medii de rezidenţă, numărul şomerilor la finele lunii decembrie se prezintă astfel: 99.031 şomeri provin din mediul urban şi 197.020 şomeri provin din mediul rural.

Advertisements
  

Cei mai mulţi şomeri aveau între 40 – 49 de ani (79.998), urmaţi de cei din grupa de vârstă 50 – 55 de ani (57.389), la polul opus aflându-se persoanele între 25 – 29 de ani (15.157).

Referitor la structura şomajului după nivelul de instruire, şomerii fără studii si cei cu nivel de instruire primar au o pondere însemnată în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele ANOFM (25,79%). Şomerii cu nivel de instruire gimnazial reprezintă 27,11% din totalul şomerilor înregistraţi, iar cei cu studii universitare 6,23%.

Ajutoare financiare în valoare de 41,5 milioane de euro plătite către angajatorii din Iași

Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, în anul 2020 au fost efectuate plăți în valoare de 41,5 milioane de euro pentru diverse scheme de sprijin, atât pentru angajatori, cât și pentru angajați. Din suma totală acordată beneficiarilor din Iași, 25 de milioane de euro reprezintă ajutorul de șomaj tehnic pentru cei aproape 100.000 de angajați cărora le-a fost suspendată activitatea o anumită perioadă de timp.

De asemenea, 1.200 de cereri au fost depuse cu 3.525 de beneficiari la AJOFM pentru indemnizațiile acordate părinților pentru supravegherea copiilor pe perioada închiderii temporare a unităților de învățământ. În cadrul acestei măsuri, AJOFM Iași a acordat ajutoare financiare în valoare de 580.000 de euro.

Ajutor de șomaj tehnic pentru angajații trimiși acasă

Pentru angajații trimiși în șomaj tehnic, patronii vor primi 75 la sută din salariu, iar pentru salariații care câștigă mai mult de 3.918 lei brut pe lună, adică 2.291 de lei în mână, și care sunt trimiși în șomaj tehnic, angajatorii sunt obligați să suporte diferența până la 75 la sută din salariul brut total al angajatului, așa cum prevede Codul Muncii. La nivelul județului Iași sunt în evidențele AJOFM aproximativ 10.000 de persoane în căutarea unui loc de muncă, din care 2.000 sunt șomeri. O parte dintre aceștia s-au reangajat după ce au rămas fără locul de muncă sau au participat la programe de ucenicie și au fost angajați.

„Piața muncii a suferit schimbări din cauza pandemiei COVID-19. În continuare există o criză a forței de muncă, paradoxal. Ce am observat, din cele mai recente studii făcute de specialiștii din domeniu, în anul 2020 au existat și câștigători, astfel că s-au făcut angajări masive în construcții, domeniul medical, livrări la domiciliu sau sunt persoane care au participat la cursurile de recalificare profesională organizate de AJOFM și s-au specializat în domeniul construcții, au făcut cursuri pe calculator pentru că telemunca a fost adoptată de mulți angajatori și va fi în acest an la fel de utilă, dar și programe de ucenicie pe o perioadă de câteva luni”, a declarat Gabriela Vasilache, , director executiv AJOFM Iași.

bzi

Related posts

Lidl angajează personal pe postul de şef-adjunct de magazin în Paşcani

Redacția

Producătorul drojdiei Pakmaya: Nu am majorat preţurile la produse. Fabrica de la Paşcani funcţionează la capacitate maximă, fără întreruperi în flux

Redacția

Pâinea viitorului este făcută din făină de greieri: O franzelă conţine în jur de 70 de insecte şi este mult mai hrănitoare

Redacția
Încarcă...