RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Ankara nu merge mai departe de Articolul 4 al NATO. ”Al treilea război mondial” se reduce la un ”incident între Turcia și Rusia”.

NATO a decis convocarea unui Consiliu Nord-Atlantic de urgență la Bruxellees în această seară, începând cu ora 18, ora României, Vladimir Putin denunță o ”lovitură pe la spate aplicată de Turcia, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a anunțat că își anulează vizita de miercuri în Turcia și i-a avertizat pe cetățenii ruși că ar trebui să renunțe la deplasările în scop turistic în Turcia. În acest context, apar voci care vorbesc despre pericolul extinderii conflictului din Orientul Mijlociu până la nivelul de activare al articolului 5 din tratatul NATO.

  

 

Ankara preferă însă să recurgă la invocarea Articolului 4 – consultări în momentul în care o țară NATO consideră că i-a fost încălcată integritatea teritorială, securitatea sau independența politica. Turcia a mai recurs la Articolul 4 in 2012, când un avion sirian a doborât un avion turc în Mediterana, și apoi în iulie 2015, după un atentat sinucigaș care a sporit tensiunile la granița cu Siria.

Pentru moment, elementul de risc cel mai important ține de soarta piloților ruși, pentru ca de aceasta depinde liniștea de care Vladimir Putin va avea sau nu parte pe plan intern. Turcia are lagături puternice cu milițiile anti-Assad care operează în zona de frontiera, acolo unde a fost doborât avionul rusesc și apoi elicoperul de salvare. Această legătură ar putea tensiona uriaș relațiile dintre Moscova și Ankara. Pe de altă parte, tot acest element poate contribui la o detensionare, în cazul în care Ankara va obține rapid eliberarea supraviețuitorilor și/sau predarea cadavrelor piloților.

Potrivit ultimelor informații, se pare ca Turcia a ales calea detensionării cât mai rapide a situației. Un oficial din guvernul de la Ankara a declarat pentru Reuters ca autoritățile turce acționează pentru eliberarea ambilor piloți ruși din mâinle rebelilor. ”Unitățile noastre, care au primit informații cum că cei doi piloți sunt în viață, acționează pentru a-i prelua în siguranță de la rebelii din opoziție”.

Citește articolul integral pe Cotidianul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Comuna Heleşteni organizează concurs

Redacția

Sistemul Hidrotehnic Independent Pascani scoate la concurs

Redacția

Suceava: Cel mai hotarat politist din Romania! A trecut inot ca sa prinda un hot

Redacția
Încarcă...