- Ziarul România Liberă îl prezenta pe Călin Georgescu în mai multe investigații jurnalistice despre „ilegalități la Ministerul Mediului”, arăta că a ajuns secretar general în urma unui concurs „măsluit” și folosea o mașină „cu număr diplomatic”.
- Presa subliniază legăturile sale politice și cu instituții precum Academia Română.
- În spatele biografiei lui Călin Georgescu se află și personaje celebre de-a lungul timpului, în politica românească, precum fostul președinte Ion Iliescu, Petre Roman, Mircea Geoană, Ioan Oltean (ministru PD), Sorin Frunzăverde (ministru PD) sau Sergiu Celac (primul ministru de externe al României la Revoluție).
Călin Georgescu este candidatul independent intrat în turul doi al alegerilor prezidențiale. A crescut accelerat în ultima săptămână de campanie: după ce era prezentat de ultimele sondaje la 10%, a câștigat primul tur cu peste 22%, mai mult de 2 milioane de voturi.
Georgescu, considerat a fi un om „din afara sistemului”, e un nume nou pentru mulți votanți. Însă nu și pentru politica din România, unde este implicat încă din anii ‘90.
Cine este Georgescu înainte de era Google?
Arhiva Arcanum reține zeci de pagini în care Călin Georgescu este intervievat, investigat sau amintit în presa de acum 20-30 ani.
Conform unui CV publicat în ziarul Cotidianul din 2007, el a absolvit, în 1986, Facultatea de Îmbunătățiri funciare și ingineria mediului la Institutul Agronomic. Apoi, lista se umple de poziții guvernamentale și ONG-uri susținute guvernamental (GONGO).
Profesorul Cristian Pîrvulescu numea GONGO-ul, în Bursa, „falsă organizaţie non-guvernamentală (ONG), care păstrează aparenţele unei organizaţii neguvernamentală, dar nu este independentă fiind finanţată şi uneori chiar organizată de guvern”.
Înainte de 1990, Georgescu a fost la studii în afara țării. Descrierea sa de pe site-ul ONU spune că: „după ce a absolvit în 1986, și-a consolidat experiența prin misiuni în Regatul Unit și Statele Unite”. Nu există însă detalii despre aceste misiuni de la finalul anilor ‘80.
1992-1996: Consilier al ministrului mediului, șef al tineretului ecologist român
În 1991, la 29 de ani, ajunge, conform unui articol din România Liberă, președinte al asociației Tineretul Ecologist din România (TER) și participă la conferințe cu senatorul Marcian Bleahu (Federația Ecologistă din România).
Este numit și consilier al lui Marcian Bleahu și răspunde pe problemele deșeurilor. În anul 1992, ziarul Tribuna din Sibiu ridică problema deșeurilor aduse în România, „afacerea reziduurilor”, și indică „semi-pasivitatea” celor ce răspund de această problemă.
Ziariștii vor să discute cu ministrul Bleahu, dar nu îl găsesc decât pe consilierul său, Călin Georgescu, 30 ani, cel care recunoaște că „este o problemă delicată, care ne frământă pe toți și o regretăm”.
El dă vina pe „semi-haosul din Estul Europei, căutând să scape de propriile deșeuri” și un vid legislativ în România.
Fostul ministru Bleahu, geolog, speolog și alpinist de meserie, a murit în 2019.
Fondurile au ajuns la organizația condusă de Călin Georgescu, care a acuzat că „delfinii au fost împușcați mișelește” în urma „unui genocid ecologic coordonat de Ceaușescu”.
TER a primit banii pentru a îndeplini un plan pentru protecția ecosistemelor din Marea Neagră.
1997-1998: Secretar general în Ministerul Mediului, sub Sorin Frunzăverde
Din 1997, Călin Georgescu bifează o altă funcție în Ministerul Mediului. După consilier al lui Bleahu, ajunge secretar general în Ministerul Mediului.
Din această postură, ziarul România Liberă scrie mai multe investigații despre acesta.
continuare AICI