NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

ANALIZĂ: Cum a intrat politica la Iaşi în zodia penală. Nici un lider nu a scăpat!

Tot mai mulţi ieşeni de rând recunosc că au fost adesea întrebaţi de cunoscuţi din ţară: ce se întâmplă acolo la voi la Iaşi în politică; mereu aveţi cercetaţi sau arestaţi de DNA? Într-adevăr, nu trebuie să fii un mare analist să constanţi că politica ieşeană a intrat, de mai mulţi ani, în „zodia penală”.

Totul pare să fi început cu dosarul şi arestarea lui Relu Fenechiu. Au urmat Gh. Nichita, Cristian Adomniţei, iar ultimii pe lista celor cercetaţi penal sunt Mihai Chirica, Maricel Popa sau, cel mai recent, Costel Alexe. Toţi lideri politici locali, la care se adaugă foşti miniştri precum Tudor Chiuariu sau Constantin Niţă. Are vreo legătură cu faptul că anii în care politica ieşeană era condusă de universitari – Ion Solcanu (PSD), Dumitru Oprea (PNL), Vasile Lupu (PNŢcd), Anghel Stanciu (PRM) – au fost şi ani în care penalul nu părea a se intersecta la Iaşi cu partidele? Sunt alte cauze? Cum a intrat politica ieşeană în „zodia penalului” odată cu mazilirea liderului PNL, fost rector, de către un organizator de discoteci, sau cu pensionarea universitarului din fruntea PSD de către un subinginer ambiţios? „Ziarul de Iaşi” a abordat această inedită şi incitantă temă cu patru cunoscuţi analişti locali. Care sunt concluziile acestora?

Reprezentanţi de frunte ai noii generaţii de politicieni locali au picat cu brio testul integrităţii. În urmă cu aproape două decenii, a început o perioadă de tranziţie în politica locală: „lupii tineri” au început asaltul, iar politicieni din garda veche, precum Ion Solcanu, Vasile Lupu, Mihai Dorin, Anghel Stanciu, Traian Dobre, Paul Neamţu, Vasile Mocanu, Mihai Baciu, Dan Cârlan sau Constantin Simirad, într-un fel chiar fostul rector Dumitru Oprea, majoritar oameni provenind din zona universitară, au părăsit, încet-încet, prim-planul scenei politice ieşene. Schimbarea a devenit vizibilă în special după anul 2005, la 15 ani de la Revoluţie: noi centre de putere au apărut în partidele locale, poli de influenţă de sub autoritatea unor persoane care aveau să domine scena politică în următorii ani.

Unii dintre noii lideri au avut un element comun care a adus (şi aduce) destule prejudicii de imagine Iaşului: problemele de ordin penal. Rând pe rând, „lupii tineri” au intrat în malaxorul justiţiei pe fondul unor acuze de corupţie: Relu Fenechiu (a ispăşit o pedeapsă de 5 ani de închisoare), Gheorghe Nichita (condamnat la 5 ani de închisoare), Cristian Adomniţei (condamnat în primă instanţă la 3 ani de închisoare), Constantin Niţă (fost ministru, braşovean de origine ieşeană, condamnat la 4 ani de închisoare într-un dosar în relaţie cu Nichita) sau Tudor Chiuariu (fost ministru, condamnat la 3 ani cu suspendare), sunt doar câteva exemple relevante. Zilele acestea, un alt lider al noii generaţii, Costel Alexe, este cercetat de DNA pentru luare de mită. Nici primarul Mihai Chirica nu e ferit de astfel de probleme.

  

Şi înainte de 2005 au existat destule controverse în activităţile unor politicieni, dar niciun lider important nu a fost condamnat. Care sunt explicaţiile? Justiţia a început să funcţioneze? Este relevant faptul că acum avem mai mulţi oameni de afaceri în politică, iar, anterior, politicienii proveneau preponderent din mediul universitar? Căci, poate că, acum, mulţi nu-şi mai amitesc, dar, în anii ’90, politica ieşeană era efectiv sub influenţa universitară. Lideri importanţi precum Ion Solcanu, Dumitru Oprea, Anghel Stanciu, Mihai Baciu, Constantin Simirad, Vasile Lupu, Mihai Dorin erau conectaţi efectiv la viaţa universitară, ca profesori de primă mână, chiar rector, până la cercetători cu state vechi (V. Lupu, M. Dorin). A contat sau nu „bascularea” politicii ieşeni din universităţi spre alte medii, proces început odată cu „mazilirea” fostului rector Dumitru Oprea din fruntea PNL de către tinerii conduşi de organizatorul de discoteci Relu Fenechiu, urmat apoi de „pensionarea forţată” a lui Ion Solcanu de către tânărul inginer Gh. Nichita etc.? Mai sunt şi alte motive pentru care actuala politică ieşeană a intrat efectiv sub zodia penalului?

Vă invităm să citiţi punctele de vedere ale câtorva cunoscuţi analişti ieşeni intervievaţi de „Ziarul de Iaşi” pe această temă: Lucian Dârdală – lector universitar doctor – ştiinţe politice, Cătălin Onofrei – jurnalist, Georgeta Condur – lector universitar doctor – ştiinţe politice, Liviu Antonesei – scriitor şi publicist.

Lucian Dârdală – O schimbare care a influenţat mecanismele de promovare politică

„Dacă încercăm o comparaţie între primii zece-cincisprezece ani de după 1990 şi perioada actuală, trebuie să luăm în calcul faptul că, la început, exista o mult mai mare indulgenţă în privinţa amestecului afacerilor cu politica. S-ar putea ca pe atunci să fi fost tolerate de societate, de presă, spre a nu mai vorbi de structurile justiţiei, multe acţiuni care, astăzi, ar face obiectul scandalurilor mediatice sau anchetelor penale. Să mai ţinem cont şi de extinderea şi maturizarea economiei de piaţă, care a dus la o proliferare a firmelor, a contractelor, a intereselor – şi, implicit, a oportunităţilor şi tentaţiilor pentru politicienii de astăzi. Totuşi, putem vorbi de o schimbare de mentalitate care a influenţat şi mecanismele de recrutare şi promovare politică.

Anii 1990 i-au găsit într-o poziţie privilegiată pe oamenii politici proveniţi din eşaloanele superioare ale economiei de stat şi din mediul universitar – la Iaşi, în mod explicabil, cea de-a doua componentă a fost mai importantă decât în alte judeţe. În timp, însă, se schimbă imaginea despre sectorul privat, iar experienţa de business devine un atu în politică. Calitatea de antreprenor sau conexiunile cu acest mediu oferă acces la resurse pentru purtarea bătăliilor, limitările juridice sunt mai degrabă simbolice, iar sancţiunile sociale pentru amestecul celor două planuri – nule.”

continuare pe ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Odrasla unui temut interlop din Iași a recunoscut că a ucis femeia găsită pe câmp în Dacia!

Redacția

Fermierii care ard miriştile riscă reducerea subvenţiilor sau chiar excluderea de la plată

Redacția

Tânără bătută cu bestialitate de concubin, a ajuns să doarmă în fața Mitropoliei! Autoritățile i-au luat copilul, iar bărbatul dă nepăsător din umeri: „A luat doar două palme de la mine în ultima perioadă”

Redacția
Încarcă...