RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
EducațieEveniment

Ample manifestări educaționale organizate în școlile ieșene la 163 de ani de la Unirea Principatelor Române

Inspectoratul Școlar Județean Iași a dat startul seriei de manifestări dedicate sărbătoririi a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române. Programul de manifestări cuprinde o serie de activități ce își propun rememorarea momentului fondator reprezentat de Unirea Principatelor Române, consolidarea cunoașterii patrimoniului cultural-istoric local referitor la tematica unirii, valorizarea efectivă a dimensiunii educative a acestei pagini esențiale a istoriei naționale, sensibilizarea și fortificarea conștiinței naționale și a sentimentului de apartenență la aceeași identitate etnică, lingvistică și spirituală românească, de factură europeană.

Unitățile școlare partenere realizează activități de amploare, bucurându-se de prezența unor invitați din mediul academic, din unitățile școlare din alte județe sau din Republica Moldova.

Astfel, Colegiul Național „Mihai Eminescu” integrează aceste manifestări într-un cadru festiv mai larg, determinat și de săptămâna zilelor școlii. Acest prestigios colegiu își trage obârșiile din documentele legate de Legea Instrucțiunii publice, sancționată de Alexandru Ioan Cuza în noiembrie 1864, în urma căreia ia ființă Externatul Secundar de Fete, cu o programă școlară specifică.

Totodată, la Școala Gimnazială „Bogdan Petriceicu Hașdeu” se desfășoară de peste un deceniu o activitate devenită deja de tradiție, intitulată „Ambasadorii Unirii la Iași”. E vorba de o manifestare-maraton ce se derulează pe parcursul a patru zile dedicate simpozionului național „Românii în veacul construcției naționale. De la Unirea Principatelor la recunoașterea internațională a Marii Uniri”. Acesta va fi urmat de un moment artistic dedicat omagierii Unirii Principatelor Române și de un tur virtual cuprinzând cadre filmate în direct de elevii din proiect la Focșani, Iași, Bârlad, Blaj și Cernăuți, în spații relevante pentru evenimentul Unirii Principatelor Române. Pentru elevii din școlile partenere din România și republica Moldova este organizat un concurs pe platforma educațională online Kahoot Learning cu întrebări de cultură generală din tematica Unirii.

  

Școala Gimnazială „Elena Cuza” Iași desfășoară un proiect educativ în parteneriat cu Școala Gimnazială „Elena Cuza” Piatra-Neamț. Întâlnirea se va desfășura sub forma unei dezbateri și prezentări de momente artistice, în cadrul cărora elevii și profesorii își vor exprima opinii și sentimente cu privire la sărbătorirea Unirii Principatelor Române.

Totodată, la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” va fi prezentat un mozaic de creații ale elevilor, care încearcă să reconstituie în imagini, texte și momente artistice aspecte din Iașul deceniilor patru – șapte ale secolului al XIX-lea, fie că este vorba de moravuri, comportamente, biografii sau de evocări ale imaginilor orașului nostru în creații literare. Vor prezenta elevi de la Școala Gimnazială „Alexandru cel Bun”, de la Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” Pașcani, de la Școala Gimnazială „George Coșbuc” Iași, de la Colegiul Național ”Garabet Ibrăileanu” Iași și din alte școli ieșene. De asemenea, elevii din trupa de teatru „Protheus” a Colegiului Economic Administrativ Iași vor reitera, prin arta dramatică, momentele definitorii ce fundamentează Unirea Principatelor Române. 

Related posts

Pășcăneanca Maria Ojică, interpretare memorabilă pe scena SuperStar. Smiley: „Eşti visul oricărui producător!”

Redacția

Elevii de la Colegiul Unirea se întorc în anii 60′ pentru Balul Bobocilor

Irina Gherasim

Arsenal de război descoperit într-o pădure din zona Pașcani

Redacția
Încarcă...