Euronews Next a selectat cinci riscuri critice ale inteligenței artificiale (AI) dintr-un total de peste 700 compilate într-o nouă bază de date de la MIT FutureTech.
Pe măsură ce tehnologia inteligenței artificiale avansează și devine din ce în ce mai integrată în diverse aspecte ale vieții noastre, apare o nevoie tot mai mare de a înțelege riscurile potențiale pe care aceste sisteme le prezintă.
De la apariția sa și devenirea mai accesibilă publicului, AI a generat îngrijorări generale cu privire la potențialul său de a provoca daune și de a fi utilizată în scopuri malițioase.
În primele etape ale adoptării sale, dezvoltarea AI a determinat experți proeminenți să solicite o pauză în progresul tehnologic și reglementări mai stricte din cauza riscului pe care îl poate reprezenta pentru umanitate.
Un bărbat își încheie viața după ce un chatbot AI l-a „încurajat” să se sacrifice pentru a opri schimbările climatice.
De-a lungul timpului, au apărut noi modalități prin care AI ar putea provoca daune, de la crearea de deepfake-uri pornografice fără consimțământ, manipularea proceselor politice, până la generarea de dezinformări din cauza „halucinațiilor” AI.
Odată cu creșterea potențialului de exploatare a AI în scopuri nocive,
» Citește continuarea pe pagina autorului