NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Aleșii locali au pe masă modernizarea și eficientizarea iluminatului public! Sumă colosală estimată de experții angajați de Primărie!

 

Primarul Dumitru Pantazi le propune spre aprobare aleșilor locali un studiu de fezabilitate și indicatorii tehnico-economii pentru proiectul privind modernizarea, extinderea și creșterea eficienței energetice a sistemului de iluminat public în municipiul Pașcani.

  

 

Discuțiile vin după ce în anul 2016 experții unei firme din București au făcut un studiu de oportunitate privind soluțiile de modernizare a iluminatului public. În ultima zi de lucru a anului 2018, s-a realizat și o achiziție directă în acest sens, pentru care s-au plătit 8.000 lei.

Dacă la acea dată investiția în iluminatul public era estimată la 8 milioane de lei, la doi ani jumătate distanță suma a ajuns la 10.600.000 de lei.

  Cei de la firma Electromagnetica au transmis studiul pentru modernizare a 16 străzi, cu iluminat public în municipiul Paşcani. Suma s-ar ridica undeva la 5.955.934 lei, cu tot cu TVA, din care, partea de construcţii şi instalaţii ajunge la aproximativ 5.864.000 lei” , declara în 7 februarie 2017, Cristian Menegon, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Tot atunci Menegon explica că după avizul Comisiei Tehnico-Economică din Primărie, se va face o propunere legislativului local, în vederea aprobării indicatorilor tehnico-economici.

„Urmează, conducerea Primăriei municipiului Paşcani să facă o comisie tehnico economică. Apoi să vină în Consiliul Local cu aprobarea indicatorilor tehnico economici pentru modernizarea iluminatului în municipiul Paşcani, pe cele 16 străzi”, a explicat în 2017, Cristian Menegon, purtătorul de cuvânt al Primăriei Paşcani.

De la acele declarații au trecut doi ani și două luni până când proiectul să ajungă pe masa aleșilor locali pentru a fi aprobat. Suma s-a majorat însă cu 4 milioane de lei, fără a fi dată vreo explicație.

Documentația a fost întocmită de societatea Electromagnetica, iar în ea se prevede înlocurirea actualelor lămpi de iluminat cu lămpi led. În prezent în Pașcani sunt funcționale 817 lămpi clasice, care consumă 428.000 de Kw anual producând 122 de tone de dioxid de carbon (gaze cu efect de seră).

Noua soluție tehnică își propune să scadă atât consumul energetic, cât și poluarea cu 40%.

 

Advertisements

Related posts

Ultimele zile în care vă puteți spune părerea! Regulamentul iluminatului public este pus în dezbatere

Ema Roman

Primarul Pantazi blochează activitatea PSA. Proiectul privind prețul pentru serviciile de epurare aprobat de ANRSC, ținut la sertar

Marius Parteni

Un nou membru în Consiliul de Administrație al Prest Serv Apa

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site