NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Aleşii au votat: 24 iunie devine oficial ”Ziua Iei Românești”. Portul popular, o tradiție moștenită din generație în generație

24 iunie devine oficial “Ziua Iei Româneşti”. Proiectul de lege care prevede acest lucru a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor. În această perioadă a anului, războaiele de țesut din casele maramureşene nu se mai opresc din bătăile ritmate, iar din mâinile dibace ale femeilor ies cămăși tradiționale unicat. 

Cererea de ii este foarte mare, mai ales din partea celor plecați în străinătate, care la întoarcerea acasă își doresc să fie așteptați cu haine noi, tradiționale. Maria este plecată la Paris, iar în august are programat concediul. Ca în fiecare an, această perioadă o va petrece acasă, în satul natal. Înainte să ajungă însă, a comandat o ie nouă.

Reporter: Aproximativ cât timp vă ia să faceţi o cămaşă?

Ileana Godja, meşter popular: Păi o cămaşă durează cam două-trei luni că e foarte mult de lucru la ea. Şi e foarte scumpă. Depinde de model, cum e modelul. 

Advertisements
  

În satul Văleni, Ia tradițională este nelipsită din orice casă. Femeile primesc una cadou şi în ziua nunţii, care este păstrată la loc de cinste, în lada de zestre. Aşa ajung unele tinere să moştenească ii vechi de peste 100 de ani.

”Cămaşa aceasta e cusută de mama mea. Ea a făcut pânza, la război. A cusut-o şi mi-a făcut-o mie să o am.”

”Mama mea a primit-o de la o vecină. Spunea că a fost mireasă cu ea şi are aşa un sentiment aparte pentru mine.”

Advertisements

Iile tradiţionale, ţinute în lăzile de zestre din casele maramureşenilor, nu sunt niciodată vândute. Sunt oferite cadou din generaţie în generaţie, de la bunici şi mame, către fiice şi nepoate.

observatornews

Advertisements
Advertisements

Related posts

Ziua Universală a Iei Românești 2018

Redacția

Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului

Redacția

Patriarhul Daniel l-a spulberat pe Teodosie: i-a luat mănăstirea cu hotel și spa de fițe de la Dorna Arini!

Redacția
Încarcă...