RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Alertă la Iaşi! Pesta porcină şi cea a rumegătoarelor mici provoacă îngrijorare

După epidemia de pestă porcină africană, care face ravagii în sudul ţării şi se apropie de graniţele judeţului Iaşi, o altă maladie pune pe jar autorităţile locale. Este vorba de pesta ovină sau pesta rumegătoarelor mici care a fost deja depistată la graniţa cu Bulgaria.

În vederea prevenirii răspândirii bolii, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Iaşi a luat o serie de măsuri. „Au fost introduse avizele sanitar veterinare interjudeţene pentru mişcarea controlată a bovinelor, ovinelor şi caprinelor. Au fost realizate afişe care să fie postate la toate circumpscripţiile veterinare de liberă practică din judeţ, primării, biserici,şcoli. Prin acestea se atrage atenţia locuitorilor să notifice medicul veterinar ori de câte ori observă animale cu modificări de comportament, îmbolnăviri sau alte cazuri de mortalităţi. Au fost intensificate controalele în trafic pentru a identifica transporturi de animale neautorizate. De asemenea, crescătorii şi operatorii economici care desfăşoară sau intenţionează să desfăşoare activităţi de comerţ cu rumegătoare din Bulgaria au fost informaţi de situaţia epidemiologică din această ţară şi mai ales despre achiziţionarea de animale din speciile susceptibile, ovine şi caprine, numai cu documente sanitar veterinare”, a declarat Gabriel Ciobanu, directorul DSVSA Iaşi.

  

 

 

Ameninţaţi de pesta porcină şi, mai nou, de pesta rumegătoarelor mici, autorităţile au decis să închidă toate târgurile de animale din judeţ. „Nu este vorba numai de porci şi comercializarea lor, ci şi de oi, capre şi bovine”, a subliniat directorul DSVSA. De asemenea, la frontieră se menţin restricţiile pe teritoriul Uniunii Europene a produselor de origine animale provenite din Republica Moldova.

Nu în ultimul rând, Direcţia Silvică Iaşi a dispus dublarea – începând din aceastăsăptămână, a cotei de vânat la mistreţ, răpitori şi câini vagabonzi.

Pesta rumegătoarelor mici nu are nicio legătură cu pesta porcină. Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează ovineleşi caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea animalelor infectate poate ajunge la 70%. La noi nu a evoluat această boală, România având statut de ţară liberă de pesta micilor rumegătoare. Cu toate acestea, primul focar de pestă a micilor rumegătoare din Uniunea Europeană a fost confirmat în Bulgaria, în dată de 23 iunie a acestui an, urmat de confirmarea altor noi focare în 28 iunie şi 9 iulie. Autorităţile atrag atenţia în special crescătorilor şi agenţilor economici din domeniu să nu achiziţioneze material seminal, ovule si embrioni de la rumegătoare mici fără aviz sanitar-veterinar. 

sursa www.ziarulevenimentul.ro

 

Related posts

O femeie din Pașcani a stat 10 zile în casă cu fracturi la membre

Teona Gherasim

Estimările Ministerului Sănătății: Până la 76.000 de cazuri noi de Covid-19 pe zi, în prima parte a lunii februarie

Redacția

Un avocado pe zi menține sănătatea intestinală

Redacția
Încarcă...