Logo

RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceriLocal

Agrocomplex Lunca Pașcani, cel mai mare cultivator de cartofi din Iași

Cartoful, o legumă des întâlnită pe mesele românilor, este cultivată tot mai puțin de fermieri. În ultimii 10 ani, la nivel național, se observă o scădere drastică a suprafețele cultivate cu cartof, trend care a succedat și producții mult mai scăzute.

La Iași, de exemplu, dacă în urmă cu 10 ani se înregistra o producție totală de peste 141.000 tone de cartofi, anul acesta se estimează o recoltă de 25.600 de tone. Președintele OIPA trage un semnal de alarmă și avertizează că acest tip de cultură va dispărea cât de curând din România, iar cauzele sunt multiple.

Mult sau puțin, producătorii agricoli din județul Iași au început recoltarea cartofului. În rândul celor care au irigat, recolta este satisfăcătoare. Însă acolo unde a lipsit sistemul de irigații, fermierii se plâng de producții slabe.

Potrivit Direcției Agricole Iași, până la această dată 45% din suprafața totală de aproape 4.000 de hectare destinate cultivării cartofului a fost recoltată. Cele mai multe culturi aparțin populației individuale, care deține, în total,  3.949 ha, în timp ce societățile cultivă doar 31 ha. Așadar, comparativ cu alte județe, Iașul nu deține suprafețe mari de cartofi. De altfel, nici ponderea recoltei la nivel național nu este una semnificativă. În 2021, de exemplu, Institutul Național de Statistică (INS) a înregistrat la nivelul județului o producție totală de cartofi de 11.772 de tone (t), în timp ce la nivel național s-a raportat o cantitate de 1.397.835 t. Altfel spus, producția totală de cartofi din Iași nu reprezintă nici măcar un procent din recolta totală raportată la nivelul întregii țări, fiind vorba mai exact 0,84% , procente în care se regăsesc, în mare parte, recoltele din gospodăriile individuale pentru consum, și mai puțin pentru comercializare.

Agrocomplex Lunca Pașcani, cel mai mare cultivator de cartofi din Iași

Dintre cei care la ora actuală mai dețin în Iași suprafețe însemnate de cartof fac parte și Agrocomplex Lunca Pașcani, care deține 13,16 ha, SC Răzvan Maf din UAT Victoria, cu o suprafață de 2.34 ha sau SC Emy Mat, tot din UAT Pașcani, cu 2.27 ha, conform registrelor agricole de la nivelul județului.

  

Despre recolta din acest an, Bogdan Pantazi, directorul general al Agrocomplex Lunca Pașcani, a apreciat că era loc de mai bine. Fermierul speră acum la o producție de aproape de 30 de tone la hectar, o cantitate bună, dar nu optimă, după cum subliniază acesta.

Suntem încă în procesul de recoltare. Ne-am oprit cu valul acesta de ploi. Da, producția este mult mai mică decât anii trecuți! Dar și în 2023 a fost mică producția. Pot să spun că avem o producție oarecum bună, dar nu optimă. Producția va fi undeva la 25 de tone la hectar, sperăm noi undeva spre 30 de tone la hectar. Și asta, datorită faptului că am irigat, pentru că altfel nu am fi obținut această producție”, ne-a explicat antreprenorul din Iași.

În cazul său, o mare parte din suprafața cultivată este ocupată cu cartofii de sămânță, iar recolta o vinde direct de la poarta fermei:

Cultivăm două, trei soiuri anual. Este luată o categorie biologică superioară și o vindem pentru multiplicare, mai departe, la cei care doresc să planteze cartofi. O condiționăm, sortăm și o vindem direct de aici. ”

Related posts

Totul despre declarația unică ANAF și noile modificări. Explicații de la cele mai autorizate surse

Redacția

Contractul de privatizare a CFR Marfă a fost semnat

Redacția

Candidații din Iași așteaptă și 4 luni pentru a susține proba practică a permisului de conducere, din lipsă de examinatori. Ce soluție au găsit autoritățile

Redacția
Încarcă...