NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Află dacă ai risc de a dezvolta cancer pulmonar cu ajutorul unui test online

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) şi Societatea Naţională de Medicină de Familie (SNMF) lansează un test online prin care orice persoană poate afla dacă se află în categoria persoanelor cu risc de a dezvolta cancerul pulmonar, cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la bărbaţi. Testul online a fost lansat cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului (4 februarie).

„Testul poate reprezenta un prim pas în procesul de informare despre cancerul pulmonar. Acesta se bazează pe doar 10 întrebări la care se poate răspunde în mai puţin de 5 minute. în cazul în care persoana care face testul intră în grupul de risc pentru cancer pulmonar, se recomandă un consult la medicul de familie. Acest test nu pune un diagnostic medical, ci reprezintă un instrument accesibil de conştientizare a riscurilor de a dezvolta o boală gravă, cât şi un îndemn la acţiuni de prevenţie“, afirmă Cezar Irimia, preşedinte FABC, citat în comunicat. Potrivit statisticilor, în fiecare an, în România sunt diagnosticate peste 11.000 de cazuri noi de cancer pulmonar diagnosticate, 75% dintre acestea în stadii avansate, când opţiunile terapeutice sunt limitate. Peste 10.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în 2018 din cauza acestei afecţiuni.

„Rolul medicului de familie este extrem de important, fiind primul punct de contact al pacientului cu sistemul de sănătate şi cel care poate interpreta simptomele şi evalua riscul de cancer pulmonar, în funcţie de care poate trimite pacientul către un medic pneumolog pentru un diagnostic de precizie. Recomand persoanelor ce manifestă o tuse persistentă, respiraţie îngreunată, scădere în greutate, să meargă la medicul de familie pentru un consult amănunţit. Din perspectiva politicilor de sănătate, se impune implementarea unei proceduri accelerate de diagnostic, pentru a elimina timpii ce se pierd de la identificarea simptomelor specifice la diagnosticare şi mai apoi tratament“, a declarat dr. Dina Mergeani, preşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), potrivit sursei citate. Vizita la medicul de familie în mod regulat şi investigaţiile recomandate de către acesta pot reprezenta oportunităţi importante de identificare a cancerului pulmonar în stadii incipiente. Datele Eurostat arată că 42% dintre români nu merg nici măcar o dată pe an la medicul de familie, lipsa cunoştinţelor despre sănătate, teama de diagnostic, relaţia medic-pacient, lipsa accesului la servicii medicale, fiind câţiva dintre factorii care determină neprezentarea la medicul de familie. 

Populaţia aflată „la risc“ de îmbolnăvire este reprezentată de persoanele expunse la factori de risc care pot duce la dezvoltarea unor boli. Acest test nu înlocuieşte examenul medical, diagnosticarea sau tratamentul. Medicul este persoana cea mai potrivită pentru a vă oferi sfaturi şi recomandări cu privire la probleme specifice de sănătate. Dacă în prezent sunteţi bolnav sau prezentaţi simptome, discutaţi cu medicul dumneavoastră. Progresul ştiinţific, creşterea accesului pacienţilor la medicamente inovatoare, a gradului de conştientizare asupra prevenţiei cancerului, a screening-ului şi a diagnosticării precoce au determinat scăderea ratei de mortalitatea prin cancer pulmonară. Atunci când cancerul pulmonar este diagnosticat într-un stadiu incipient, cresc şansele de supravieţuire.Testul poate fi efecttuat aceesând linkul: http://fabc.ro/pulmonar/?fbclidâIwAR2Eucd9j76U-97FMRKWPvPegJmyg1BP0QLrE0XUenau5og-ves_9aaIbZA.

sursa www.ziaruldeiasi.ro

loading...
Advertisements

Related posts

Bărbat pe moarte din cauza unui borcan de zacuscă cu pește făcută în casă

Redacția

Două cazuri noi de coronavirus la Iași. Alte 4 persoane testate pozitiv din județul Suceava

Redacția

West Nile: femeia pusă la pat de ţânţar, în stare foarte gravă

Redacția
Încarcă...