NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Afacerea din Liteni a consilierului Pleșca în atenția autorităților din Suceava (VIDEO)

Autoritățile din județul Suceava par să fi pus gând rău afacerii consilierului Vasile Pleșca, din comuna Liteni. În luna iunie a acestui an abatorul din Roșcani a fost sancționat cu suma de 40.000 lei, pentru poluare cu deșeuri pe câmp.   

 
Publicația Monitorul de Suceava a surprins în luna iunie 2013 un tractor cu vidanjă care descărca apele uzate, o amestecătură de bucăți de organe și sânge, pe un câmp din apropierea abatorului.”În urma controlului efectuat la sediul unităţii şi pe câmpul pe care s-au făcut deversările, Garda de Mediu a aplicat o amendă de 40.000 de lei. Comisarul Adriana Iordache, şefa Gărzii de Mediu Suceava, a precizat că în urma anchetei s-a stabilit că apele uzate pre-epurate provenite de la abator au fost descărcate neconform pe islazul comunal al localităţii, un teren natural prin care, datorită permeablităţii, deşeurile au ajuns în apele subterane. Cu alte cuvinte s-a produs o poluare a mediului. Amenda în cuantum de 40.000 de lei a fost aplicată în baza OUG 195/2005, privind protecţia mediului. Ea a mai precizat că reprezentantul Avastar a semnat procesul verbal fără obiecţii”, scria în data de 20 Iunie 2013 publicația amintită.

La o zi distanță Monitorul de Suceava publică un alt articol în care explică că activitatea abatorului se desfășoară în condiții de siguranță sanitar – veterinară.

“Revenind la controlul DSVSA Suceava, inspectorii de specialitate au constatat că deşeurile care provin din procesul de tăiere sunt gestionate conform prevederilor legale. Conform unui comunicat al sanitar-veterinarilor, „apele uzate, urina, dejecţiile solide provin din adăpostul de animale pregătite pentru sacrificare şi sunt încadrate în categoria de risc 2, ceea ce înseamnă că pot fi aplicate pe soluri, fără prelucrare”. Concluzia controlului DSVSA este următoarea: „Din verificările efectuate la faţa locului s-a constatat că nu au fost deversate pe câmp alte deşeuri de origine animală, având în vedere că unitatea are incinerator propriu autorizat sanitar-veterinar. Din punct de vedere sanitar-veterinar nu s-au constatat încălcări ale legislaţiei. Aşadar, Avastar a scăpat cu sancţiunea aplicată de Garda de Mediu Suceava, pe care, după cum a precizat Adriana Iordache, şefa Gărzii de Mediu Suceava, reprezentantul societăţii şi-a asumat-o fără a avea obiecţii”, scriu jurnaliștii publicației amintite.

Monitorul de Suceava: O afacere în care s-au investit 3,5 milioane de euro, după un incendiu devastator

Jurnaliștii din Suceava mai scriu că abatorul Avastar-Roşcani este o afacere demarată în 1992, fiind încă de la început investiţia lui Vasile Pleşca. Acesta s-a dezvoltat treptat şi a ajuns în ultimii ani la un ritm de tăiere foarte ridicat, comparabil cu foarte puţine din unităţile de profil din judeţ şi chiar din ţară.Momentul de cumpănă a fost 9 martie 2011, când un incendiu pornit de la un scurtcircuit a distrus aproape în totalitate unitatea de tăiere. După aproximativ un an, în februarie 2012, abatorul, ridicat din temelii, a fost redeschis. La inaugurare, Vasile Pleşca a anunţat că a investit în noul abator 3,5 milioane de euro.La slujba de sfințirea au participat și oficialitățile locale din Pașcani, pe lângă cele din Suceava.

Vasile Pleșca, incomod printre suceveni?

Afacerea din Liteni a consilierului Vasile Pleșca este cu siguranță una care nu e pe placul multor oameni de afaceri din acest sector de actvitate. Mass media vorbește despre o protecție din partea autorităților statului, dar și a politicului, de care ar beneficia această firmă în Suceava. În ciuda acestor greutăți întâmpinate Vasile Pleșca pare să fie apreciat de autoritățile din Liteni. Acolo a și înființat o echipă de fotbal, dar s-a implicat și în susținerea activităților socio-culturale ale zonei.  
Consilierul Pleșca nu a putut fi contactat pentru a prezenta un punct de vedere.

click pentru video

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Declarații de avere: Cine sunt consilierii locali care au câștigat cel mai bine în 2019!

Marius Parteni

IKEA cumpără 13.000 de hectare de pădure în Iași și Neamț

Redacția

Păşcănenii sunt norocoşi! Au luat cele mai mari premii la o campanie marca NextGen Communications

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site