RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
AdministrațieSocial

Aeroportul Iaşi: Ce trebuie să știți dacă luați avionul spre țări Schengen. Precizări de la Poliția de Frontieră

Zborurile de pe Aeroportul Iași sunt împărțite din 31 martie între cele două terminale de pasageri, T3 preluând cursele spre destinații non-Schengen, iar T4, spre aerogări din țările Spațiului Schengen. Check-in-ul și controlul de securitate pentru ambele fluxuri de pasageri se fac în T4.

Duminică, 31 martie, a fost prima zi fără frontiere aeriene și maritime pentru România în Spațiul Schengen.

La rândul lor, polițiștii de frontieră – cei care coordonează activitățile de securitate pe aeroporturi – s-au pregătit pentru schimbările în traficul de pasageri.

Ce acte trebuie să aveți la dumneavoastră

  

Începând din 31 martie, „cetățenii care călătoresc în statele din Spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră. Pentru pasageri, acest lucru înseamnă că nu se vor mai opri la filtrele de control ale Poliției de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie. După efectuarea controlului de securitate și al bagajelor, persoanele vor merge direct către porțile de îmbarcare. În sarcina pasagerilor nu va fi nicio obligație suplimentară”, precizează Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră.

Totuși, polițiștii de frontieră vor fi în continuare prezenți în incinta aeroporturilor și „vor efectua acțiuni polițienești punctuale și inopinate pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, dar și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale”, precizează cms. șef Minodora Răcnea, purtătoarea de cuvânt a Poliției de Frontieră.

Minorii, la fel ca adulții, dar de cele mai multe ori cu însoțitori

Nici cetățenii români minori nu vor mai efectua controlul de frontieră și vor merge de asemenea direct către poarta de îmbarcare. Practic, vor călători în țările Schengen cu aceleași documente ca până acum. Astfel,

• Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte sau de o terță persoană sunt necesare:

– document de călătorie valabil

– acordul celuilalt părinte, atunci când călătorește însoțit doar de unul dintre părinți

– acordul ambilor părinți când călătorește însoțit de altă persoană decât părintele

– doar documentul de călătorie, dacă se deplasează la domiciliu/ reședință și face dovada în acest sens

– doar acordul unuia dintre părinți când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical și face dovada scopului declarat al călătoriei

• Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit, va avea nevoie de:

– document de călătorie valabil

– acord din partea ambilor părinți

– doar document de călătorie, dacă face dovada domiciliului/ reședinței în țara în care călătorește.

Verificarea actelor de identitate nu este complet exclusă

„Pentru a verifica dacă cetățenii români minori și însoțitorii acestora sunt în posesia documentelor amintite, polițiștii de frontieră pot efectua verificări punctuale în incinta aeroportului. Dacă se constată că aceștia nu sunt în posesia lor, nu li se va permite ieșirea din țară”, atenționează cei de la Poliția de Frontieră.

De asemenea, însoțitorii minorilor, alții decât părinții sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic. Cu ajutorul unei aplicații mobile securizate, acesta este consultat electronic de către polițistul de frontieră. Dacă se constată că însoțitorul minorului a săvârșit anumite infracțiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieșirea din țară cu minorul.

Pentru deplasările către state non-Schengen, atât pentru adulți cât și pentru minorii români, condițiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliției de Frontieră.https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/aeroportul-iasi-ce-trebuie-sa-stiti-daca-luati-avionul-spre-tari-schengen-precizari-de-la-politia-de-frontiera–378726.html

Related posts

Alianța PNL – PRO România, de la nivelul Consiliului Local Pașcani, atârnă de un fir de ață!

Marius Parteni

1 Decembrie: de la Rapsozii Botoşanilor şi Veta Biriş la talente locale!

Răzvan Grecu

Ședință ordinară de Consiliu Local Pașcani, 28 iunie 2023 (VIDEO)

Redacția
Încarcă...