RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Achiziţia unei case a devenit o misiune imposibilă pentru trei sferturi dintre români

Mai mult de trei sferturi dintre români cred că pentru tineri a devenit din ce în ce mai greu, începând cu 2015, să cumpere o casă, şi în aceste condiţii un sfert din tineri nu s-au mutat din casa părintească, acesta fiind cel mai ridicat procent din UE, relevă un studiu ING. În Europa, unul din cinci tineri s-a mutat de acasă la 19 – 21 de ani, şi altă cincime între 22 şi 25 de ani.

Procentele s-au redus, pentru că persoanele în vârstă din întreaga Europă de peste 65 de ani spun că au plecat din casa părintească la 19 – 21 de ani – 29% sau 22 – 25 de ani – 28%.

  

Paradoxal oarecum, românii sunt cei mai optimişti atunci când apreciază că vor cumpăra o casă, pentru că 27% speră că vor fi proprietari sub 30 de ani (cel mai ridicat procent din Europa, Olanda – 15%, Marea Britanie – 11%, Cehia – 8%, media europeană – 9%). Peste o treime dintre europenii care în prezent nu deţin o casă nici nu se aşteaptă să deţină vreodată o proprietate având în vedere costurile în creştere a chiriilor , creştere ponderată a veniturilor şi costurile ridicate ale caselor. Rezultatele apar în cel de al şaptelea studiu anual ING International Survey privind preţul caselor şi creditelor ipotecare – Sunt preţurile caselor prea ridicate?, la care au răspuns aproape 15.000 de persoane din 13 ţări din Europa, Statele Unite ale Americii şi Australia. Cei mai mulţi dintre cei care nu deţin o casă, dar nici nu se aşteaptă să îşi permită să cumpere una, sunt în Germania (45%), Italia (44%) şi Marea Britanie (41%). Studiul ING arată că numai 9% dintre europenii ce nu deţin o casă în prezent estimează că îşi vor cumpăra prima casă înainte să împlinească 30 de ani. Dintre cei care nu se gândesc să cumpere o proprietate, 56% spun că nu estimează că vor avea venituri suficiente. Aproximativ 19% anticipează că preţurile vor rămâne ridicate, pe de altă parte 16% nu se pot baza pe siguranţa locului de muncă. Însă studiul mai arată că 60% dintre cei care deţin o proprietate au cumpărat-o înainte de a împlini 30 de ani. 

Mulţi cetăţeni ai Europei simt în mod cert că preţurile caselor sunt prea ridicate în zona lor. 57% o categorizează ca fiind scumpă, în timp ce 25% îşi plătesc cu dificultate rata sau chiria lunară. Chiriaşii sunt chiar mai predispuşi să spună că piaţa imobiliară din ţara lor este scumpă (62% vs 55%) sau supraevaluată (32% vs 22%). Cum mulţi chiriaşi se simt depăşiţi de preţurile ridicate, 61% declară că piaţa imobiliară locală este pe un curs greşit. Dobânzile scăzute din ultimul deceniu au dus la o creştere a preţurilor imobiliare şi au făcut achiziţia primei case mai dificilă . Conform studiului ING, 72% dintre europeni sunt de acord că este din ce în ce mai dificil să cumpere prima proprietate, cu o majoritate de 65% care consideră că este mai dificil din 2015. 28% dintre români spun că nu vor cumpăra pentru că preţurile sunt prea mari (Marea Britanie – 31%, Italia – 20%, Polonia – 13%, Cehia – 12%). Una din soluţii ar putea veni din „Finanţarea de acasă”, în condiţiile în care părinţii au posibilitatea să ofere un sprijin financiar. 

 continuare pe www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

300 de copii din Iași visează să aibă cui spune mamă și tată. Ce trebuie să știi dacă vrei să adopți? Cifre și potriviri surprinzătoare

Redacția

Comunicat de presă: O nouă ediție a campaniei ‘’Dăruiește din puținul tău’

Redacția

Ștrandul a stat închis și în acest weekend. Iată motivele invocate!

Marius Parteni
Încarcă...