RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

A trecut la Domnul pr. Anton Despinescu

Pr. Anton Despinescu a trecut la cele veşnice în seara zilei de marţi, 20 iunie 2023, la Spitalul “Sfântul Spiridon” din Iaşi, unde fusese internat în urmă cu o săptămână, după un accident casnic, dar şi în contextul unor probleme de sănătate agravate în ultima perioadă. Peste o lună ar fi împlinit 96 de ani, iar pe 29 iunie ar fi împlinit 70 de ani de preoţie, aniversar pe care l-a sărbătorit pe 31 mai 2023, în Catedrala “Adormirea Maicii Domnului” din Iaşi. Cu câteva ore înainte de a muri, a fost vizitat şi îngrijit sufleteşte de PS Petru Sescu şi pr. Mihai Galaţanu, capelan pentru spitalele din Iaşi.

Pr. Anton s-a născut la 19 iulie 1927 la Iaşi. A absolvit Şcoala Primară de 4 clase în anul 1939 la Iaşi, Şcoala de Cantori în anul 1947 la Iaşi şi Institutul Teologic din Alba Iulia în anul 1953. A fost sfinţit preot la 29 iunie 1953 la Alba Iulia de către ep. Alexandru Theodor Cisar. A urmat studii postuniversitare la Roma obţinând doctoratul în istoria Bisericii. A activat ca profesor de Patrologie, Istoria Bisericii, Limba franceză, Limba latină şi Teologie spirituală la Institutele Teologice din Alba Iulia (29 iunie 1953 – 1 septembrie 1956) şi Iaşi (1 septembrie 1956 – 1 noiembrie 1960); a slujit ca paroh la Focşani (1 martie 1960 – 1 martie 1962), Huşi (1 martie 1962 – 1 septembrie 1969), profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic “Sfântul Iosif” din Iaşi (1 septembrie 1969 – 2007). S-a pensionat la 30 septembrie 1990, slujind în continuare la Seminarul din Iaşi.

În toată perioada de 70 de ani de Preoţie, părintele Anton şi-a oferit toată disponibilitatea în slujirea lui Dumnezeu şi a Bisericii, în mod special ca profesor la mai multe materii, rămânând în memoria multora ca un preot disponibil, optimist şi jovial. A fost deseori prezent în emisiunile de radio şi televiziune, unde a împărtăşit şi multe dintre experienţele sale personale. De trei ori a fost invitat la emisiunea “Interviul Săptămânii” la Radio ERCIS FM, unde a vorbit despre viaţa şi experienţele sale, cu dorinţa de a reveni, “pentru că mai am multe de spus”, aşa cum amintea pr. Anton: Partea IPartea a II-aPartea a III-a.

Părintele Anton Despinescu a celebrat de mai multe ori la Liturghile din catedrala din Iaşi, transmise la Radio Iaşi. În arhiva ercis.ro, în secţiunea Bibliotecă > Predici / Meditaţii, sunt mai multe înregistrări cu lecturile, evanghelia şi omilia părintelui la aceste Liturghii. Pentru a le asculta, click aici.

  

Şi-a dorit mult să celebreze jubileul de platină al Preoţiei sale ca o aducere de mulţumire lui Dumnezeu pentru toate harurile cu care l-a binecuvântat în această perioadă, la celebrarea din Catedrala “Adormirea Maicii Domnului” din Iaşi, din ziua de 31 mai 2023, fiindu-i alături la altar PS Iosif Păuleţ, PS Petru Sescu şi PS Petru Gherghel, pr. Ştefan Lupu, rectorul Seminarului Mare din Iaşi, zeci de preoţi şi sute de credincioşi, dar şi ascultătorii Radio ERCIS FM, care au trimis multe mesaje în acest sens (detalii aici).

Domnul să primească toată ofranda suferinţei sale şi slujirea de 70 de ani de preoţie pe care a oferit-o Bisericii şi să-l primească alături de slujitorii săi credincioşi din ceruri!

Pr. Adrian Blăjuţă

Related posts

Peste 16 zile, în comuna Ion Neculce începe Festivalul Baloanelor cu aer cald din România

Redacția

”Mărțișor în siguranță” cu jandarmii pășcăneni

Oana Cordoneanu

S-a prăbușit un pod din județul Neamț, ”garantat” în urmă cu 6 luni de baronul PSD Ionel Arsene. Un șofer este rănit. Podul a fost reabilitat de firma unui fost consilier PSD (VIDEO)

Redacția
Încarcă...