NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

A IV-a ediție de la Iași a Festivalului Iei – RomânIA Autentică

În perioada 22 – 28 iunie 2020, săptămână în care sărbătorim Sânzienele (Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul), ieșenii sunt așteptați la cea de-a IV-a ediție de la Iași a Festivalului Iei – RomânIA Autentică, un eveniment deja tradițional pentru comunitatea ieșeană, menit a promova pe plan național și internațional valorile autentice și frumusețea tradițiilor populare românești. Deși în acest an măsurile de protecție sanitară generată de pandemia COVID-19 nu permit organizarea unui spectacol de muzică și dansuri populare, ieșenii și turiștii sunt invitați să îmbrace ia românească pentru a-și manifesta atașamentul față de valorile tradiționale.

Primăria Municipiului Iași și partenerii instituționali vor organiza o serie de manifestări pentru a marca, totuși, Ziua Universală a Iei. Astfel, în holul central al Palatului Roznovanu va fi organizată expoziția „Autenticitate, valoare, mesaj – Angela Moldovan”, care cuprinde costume populare, obiecte personale, distincții și fotografii din colecția artistei.

De asemenea, producătorii locali de obiecte de meșteșugărit și artizanat, precum și de produse alimentare vor putea fi întâlniți în fața Palatului Culturii, pe esplanada Teatrului Național „Vasile Alecsandri” și pe zona pietonala a bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt.

În perioada 27 – 28 iunie, pe strada I. C. Brătianu va fi organizat un târg gastronomic cu mâncare tradițională românească de frupt și de post.

  

Parteneri în organizarea acestui eveniment sunt TVR Iași, Asociația Meșterilor Populari din Moldova, Asociația ART – Meșteșugurile Prutului și Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova”. Principalele evenimente din Festivalul Iei vor fi transmise de TVR Iași.

Atât la expoziție, cât și la celelalte târguri, „biletul de intrare” este ia. Primăria Municipiului Iași și partenerii săi fac apel la ieșeni și nu numai să vină îmbrăcați în ie la aceste evenimente.

Reprezentanții Primăriei Municipiului Iași vor înmâna participanților îmbrăcați în ie și câte un ecuson personalizat și numerotat, astfel încât să existe o evidență a celor care au ales să îmbrace cămașa tradițională în această perioadă.

Reamintim că, dacă la ediția din 2017 municipalitatea a reușit să împartă 10.720 de astfel de ecusoane, în 2018 cele 12.000 de ecusoane fuseseră deja distribuite până la ora 18.00, numărul total al participanților de atunci fiind de circa 30.000, iar în 2019 manifestările au atras peste 20.000 de persoane.

Evident, în acest an, adunările publice nu sunt posibile, iar conducerea Primăriei Municipiului Iași recomandă tuturor participanților să respecte strict măsurile de siguranță sanitară.

„Numărul atât de mare al participanților la primele trei ediții de la Iași ale Festivalului Iei – RomânIA Autentică a demonstrat că ieșenii, dar și turiștii au asimilat și au îndrăgit această autentică sărbătoare românească. Mai importantă decât numărul participanților a fost însă atmosfera de autentică și frumoasă sărbătoare românească pe care a îmbrăcat-o Iașul în fiecare ediție. Trăim vremuri complicate, când nu ne putem manifesta bucuria așa cum suntem obișnuiți, dar îi invit și în acest an pe ieșeni și pe vizitatorii orașului nostru să sărbătorim împreună în număr cât mai mare RomânIA Autentică”, a declarat primarul Mihai Chirica.

radio iasi

Advertisements

Related posts

ANM, informare meteo de ultimă oră: Urmează trei zile de ploi

Redacția

O nouă ediție de succes a „Festivalului Bostăneilor”

Oana Cordoneanu

O pășcăneancă a reușit să ducă o parte din România pe melegurile italiene (FOTO)

Teona Gherasim
Încarcă...