NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

A început sezonul intoxicațiilor cu ciuperci! Ce sfaturi dau medicii

După ploile abundente din ultima perioadă, au început să apară ciupercile în păduri.Sunt multe persoane care se încumetă să le culeagă, deși multi nu fac diferența între ciupercile comestibile și cele toxice.

 

  

Numărul persoanelor care necesită asistență medicală după ce consumă ciuperci culese din pădure este din ce în ce mai mare în această perioadă a anului.Din acest motiv,din județul Iași mai multe persoane au ajuns în ultimele zile pe patul de spital pentru că li s-a făcut rău, la scurt timp după ce au consumat mâncărurile preparate din ciupercile culese din pădure.

De asemenea, intoxicaţiile mai sunt cauzate de fenomenul de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare.

Printre cele mai frecvente simptome se întâlnesc grețurile, vărsăturile, astenie, vertij și transpirație. Aceste cazuri necesită prezentare rapidă la spital.Consumul de ciuperci otrăvitoare are un risc letal prin insuficiență hepatorenală, iar aceste intoxicații necesită terapie într-un serviciu specializat în toxicologie. Semnele intoxicaţiei cu ciuperci pot apărea de la câteva minute de la consum până la 3-6 ore sau chiar mai mult. Gravitatea intoxicaţiei depinde de specia de ciuperci ingerate, de cantitatea consumată şi de vârsta consumatorilor. Copiii, vârstnicii şi bolnavii cronic sunt mult mai sensibili.

Medicii recomandă doar consumul ciupercilor avizate fitosanitar, din magazine autorizate.

Singura modalitate de a preveni intoxicațiile este evitarea consumării ciupercilor culese de pe câmp, din pădure sau cumpărate de la diverși comercianți neautorizați. De asemenea, ciupercile trebuie consumate proaspete. Dacă sunt lăsate prea mult, proteinele din compoziție se descompun formând toxine periculoase.

.

Advertisements

Related posts

Un copil de cinci ani din Gura Bâdiliței, a ajuns la spital după ce a căzut într-un beci

Ema Roman

Propunere: Persoanele asimptomatice infectate să nu mai stea în spitale până la două teste negative

Redacția

Coșmarul asistaților din Hîrlău

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site