NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

A crescut numărul de donatori de sânge la Centrul de Transfuzii din Iași! Cu toate acestea, stocul existent nu este suficient pentru a acoperi nevoile spitalelor

După ridicarea restricțiilor, la Centrul de Transfuzii din Iași a crescut numărul de donatori de sânge. Dacă pe perioada stării de urgență veneau în medie 5 donatori pe zi, acum vin 50 de donatori. Chiar și așa, numărul de donatori nu este suficient pentru a acoperi necesitățile spitalelor care solicită sânge și asta pentru că, din ce în ce mai mulți ieșeni, aflați în stare critică, au nevoie de transfuzii de sânge. Pentru a suplimenta cantitatea de sânge existent, conducerea Centrului de Transfuzii din Iași va apela la o colectă mobilă și va recolta sânge de la angajații de la Antibiotice

Numărul de donatori de sânge a crescut considerabil la Centrul Regional de Transfuzii. Pe perioada stării de urgență, donatorii nu s-au îngrămădit la centru din cauza fricii de a nu se infecta cu noul coronavirus. Reprezentanții centrului spun că odată cu ridicare restricțiilor s-au arătat mai mulți doritori, dar și solicitările din partea spitalelor au crescut. Din acest motiv, medicii de la Centrul de Transfuzii trag un semnal de alarmă și roagă ieșenii să se prezinte la donare. Cei care doresc să doneze vor fi recompensați, la fel ca până acum. Vor primi o zi liberă de la serviciu și bonuri de masă.

A crescut numărul de donatori de sânge, dar stocurile nu sunt suficiente

De pe data de 15 mai, după ridicarea restricțiilor, spitalele au început să facă mai multe internări atât prin spitalizarea de zi, dar și spitalizarea continuă. Totodată, din ce în ce mai mulți ieșeni au avut nevoie de transfuzie de sânge. Pe perioada stării de urgență, așa cum spune prof. dr. Lavinia Scripcariu, șefa Centrului Regional de Transfuzii, nu a fost nevoie de o cantitate mare de sânge și asta pentru că în spitale nu erau primite decât urgențele.

„Numărul de donatori a crescut, comparativ cu perioada stării de urgență. Înainte aveam în medie 5 donatori, acum avem 50. Pe perioada stării de urgență, nu ni se solicita din partea spitalelor o cantiate mare de sânge și asta pentru că nu aveau mulți pacienți, iar stocul era suficient. După ridicarea restricțiilor, mulți au ajuns în stare gravă și au avut nevoie de transfuzii de sânge. Avem mai multe solicitări din partea spitalelor, așa că rugăm ieșenii să vină să doneze sânge”, spune prof. dr. Lavinia Scripcariu.

Peste 40 de angajați de la Antibiotice vor dona sânge

Centrul de Transfuzii din Iași intenționează ca pe data de 16 iunie să meargă la Antibiotice cu o colectă mobilă, pentru a recolta sânge de la angajați. În acest fel, conducerea unității medicale se va asigura că are necesarul de sânge pentru toți pacienții aflați în stare critică și care au nevoie de transfuzii.

„Avem o colaborare frumoasă cu angajații de la Antibiotice. Avem acolo donatori fideli, care de ani de zile se oferă să doneze sânge. Cu o colectă mobilă vom merge acolo pentru a recolta sânge de la 40-50 de angajați. Credem că este o măsură necesară pentru că din ce în ce mai mulți pacienți au nevoie de transfuzii de sânge, iar noi trebuie să fim în permanență pregătiți din punct de vedere al stocurilor de sânge. Sperăm că odată cu relaxarea măsurilor vom avea din ce în ce mai mulți doritori”, adaugă prof. dr. Lavinia Scripcariu.

Nu avem donatori de plasmă! Un singur pacient s-a prezentat la Centrul de Transfuzii, iar acesta este medic

În ceea ce privește donatorii de plasmă, medicul Lavinia Scripcariu, șefa Centrului de Transfuzii, spune că în continuare nu sunt foarte mulți doritori. Săptămâna trecută niciun pacient vindecat de coronavirus nu s-a prezentat la centru pentru a dona. „Donatori de plasmă nu avem. Așteptăm confirmarea de la un medic care s-a tratat, dar nu este nimic bătut în cuie, nu e nimic stabilit. În schimb, săptămânile trecute, am recoltat plasma de la primul nostru donator, pentru a doua oară. Este vorba despre un medic, care, după ce a donat prima dată, și-a arătat interesul pentru a dona și a doua oară. Așteptăm un număr cât mai mare de donatori, pacienți vindecați de coronavirus. Reamintim că procedura este simplă și durează aproximativ 45 de minute”, încheie medicul ieșean.

bzi

Advertisements

Related posts

Dr. Mihai Craiu:” Nu e indicat tratamentul gripei cu oscillococcinum sau alte medicamente homeopate, uleiuri esențiale sau doze uriaşe de vitamina C”

Redacția

Coadă de zeci de persoane la triajul făcut în cortul de la Spitalul Muncipal Pașcani

Oana Cordoneanu

INTERVIU Psihiatru, despre problemele cu somnul: „Multe persoane au ajuns la spital în ultimă fază, când insomnia este foarte gravă“

Redacția
Încarcă...