RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Cum a apărut virusul HIV și a distrus lumea cu boala SIDA?

 

Bolile transmisibile vin si pleaca de cele mai multe ori. Gripa aviara, gripa porcina si ebola ne-au panicat – pe buna dreptate – o vreme, dar apoi ne-au lasat in pace. Cu virusul HIV lucrurile stau altfel insa.

  

 

Virusul HIV a ramas o constanta nedorita. Povestea raspandirii acestuia ar face ca dramele din filme si seriale sa paleasca prin comparatie, implicand un melanj de intriga, suspans si mister care a bantuit umanitatea din anii 1920.

Totul a inceput in Kinshasha, capitala Republicii Democratice Congo. In anii 1920, era cunoscuta drept colonia belgiana Leopoldville. Acolo, barbatii tineri se duceau in speranta de a castiga averi mari, tinand cont ca era capitala. Cu ei au venit sinele de tren si prostituatele, modurile perfecte de a transporta oameni, respectiv boli. Astfel, virusul HIV a avut parte de multe oportunitati sa creasca si sa ajunga atat de departe.

Totusi, grupa HIV-1 tipul M este cea responsabila pentru 90% din infectiile cu HIV din lume, pe cand HIV-1 tipul O a ramas in Africa de Vest. Asadar, raspandirea globala a virusului ar fi tinut mai mult de circumstante decat de proprietatile sale intrinseci.

„Factorii ecologici, mai degraba decat cei care tin de evolutie, au dus la raspandirea sa rapida”, a explicat Nuno Faria, de la Universitatea Oxford din Marea Britanie.

Faria si colegii sai au realizat un copac genealogic al virusului HIV, in care au analizat genomul a aproximativ 800 de oameni infectati cu HIV din Africa Centrala. Astfel, cercetatorii au descoperit, in baza analizei genomului, ca acei oameni aveau un stramos comun purtator de HIV, care a trait candva in anii 1920.

Oamenii de stiinta au mai descoperit ca orasul unde a luat nastere virusul a fost Kinshasha, actuala capitala a Republicii Democratice Congo. Acum ca stim de unde a pornit virusul HIV, ramane de vazut si unde va lua sfarsit.

 sursa www.bzi.ro

Related posts

Rafila: Vaccinul anti-COVID ar putea costa între 5 euro și 20 de euro, primele doze ar putea să apară până la finalul anului

Redacția

VIDEO: Doi prichindei de la grădiniţa Printesa Anastasia din Iași, confirmaţi cu COVID

Redacția

Ce să faceți pe timp de caniculă: beţi un pahar de apă la 20 de minute. Alte sfaturi

Redacția
Încarcă...