RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

9 semne că mănânci prea mult zahăr

Toată lumea cunoaște daunele cauzate de prea mult zahăr. Dar atenție, nu toate zaharurile sunt egale. Le putem împărți în două grupuri. Iata 9 semne că mănânci prea mult zahăr!

Zaharurile lente din cereale, cele din alimentele cu amidon (paste, orez, pâine) sau chiar cele din leguminoase. Consumate în cantități rezonabile, acestea sunt esențiale pentru un echilibru nutrițional bun.

Așa-numitele zaharuri rapide provin din dulciuri si sucuri. Când acestea sunt absorbite în exces și prea frecvent, pot fi dăunătoare sănătății noastre. Hiperglicemia pe care o provoacă poate avea efecte dăunătoare și poate duce ulterior la supraponderalitate, diabet de tip 2, boli cardiovasculare sau chiar leziuni ale nervilor, ochilor sau rinichilor.

În schimb, potrivit OMS, există date fiabile care arată că un aport de zaharuri libere mai mic de 10% din aportul total de energie reduce riscul de supraponderalitate, obezitate și carii dentare.

  

În ceea ce privește dependența de zahăr, ea face obiectul dezbaterii în cadrul comunității științifice. Unii spun că nu există. Cu toate acestea, există experimente celebre care arată contrariul. În 2007, Serge Ahmed, cercetător la CNRS, a efectuat un studiu pe șobolani. Când li s-a prezentat cocaină și zahăr, 90 din cele 100 de rozătoare testate au preferat zahărul, nu cocaina. Semnele dependenței s-au manifestat în mod clar: creșterea consumului, probleme de a face fără acesta sau recidive recurente.

Iata 9 semne că mănânci prea mult zahăr!

Te îngrași

Dacă zahărul consumat nu este ars de corp (făcând un efort fizic, de exemplu), acesta intră în celule și este depozitat sub formă de grăsime. Ceea ce induce kilograme suplimentare.

Ai adesea migrene

Când mancați multa ciocolată, vă confruntați cu o creștere a zahărului din sânge. O creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge poate provoca multe tulburări, inclusiv migrene severe.

Ai carii

Zaharul în exces induce producerea de bacterii în gură. Acestea transformă zaharurile în substanțe care atacă smalțul dinților. Acest lucru crește riscul apariției cariilor.

Pielea este grasă și coșurile apar frecvent

Cu cât consumi mai mult zahăr, cu atât crește nivelul insulinei care stimulează secreția de sebum. Rezulta o piele mai grasă, cosuri sau imperfecțiuni.

Ai schimbări de dispoziție

Dulciurile sau ciocolata în exces provoacă modificări ale nivelului zahărului din sânge, cu alte cuvinte conținutul de glucoză din sânge, iar acest lucru provoacă iritabilitate și stare de spirit schimbatoare.

Pofta mare de zahăr

Cu cât mănânci mai multe dulciuri, cu atât vrei să o iei de la capăt. Efectul zahărului este similar cu cel al unui medicament.

Suferi de dezechilibre hormonale

Sindrom premenstrual pronunțat, simptome deranjante ale menopauzei, tulburări tiroidiene, pubertate precoce, există multe manifestări ale dezechilibrului hormonal. O dietă bogată în zahăr promovează acest tip de problemă.

De multe ori îti este foarte sete

Prea mult zahăr în sânge duce la producerea de mai multă urină. Drept urmare, cu cât urinăm mai mult, cu atât ne este mai sete.

Te simti mereu obosit

Pe moment, zahărul dă un impuls. Dar ulterior, această energie scade și ne simțim lipsiți de vlaga. Drept urmare, este din ce în ce mai greu să te simți in forma.

bzi

Related posts

Opt copii cu coronavirus sunt internați la Spitalul de Pediatrie „Sfânta Maria” din Iași

Redacția

Milioane de vieți, salvate de vaccinarea anti-COVID

Redacția

Număr în scădere de decese și infectări cu coronavirus în România

Redacția
Încarcă...