NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Actualitatea satelor

8 aprilie, Ziua Internațională a Romilor. Interviu cu pășcăneanul Ionuț Stan, fondatorul Asociației Gipsy Eye (VIDEO)

Ziua internaţională a romilor este sărbătorită la 8 aprilie, amintind de data la care, în anul 1971, a avut loc, la Orpington, lângă Londra, prima reuniune la nivel internaţional a reprezentanţilor etniei rome, ocazie cu care a fost acreditat oficial termenul ”romi”, spre a-i desemna pe membrii etniei, se arată pe site-ul http://www.romea.cz/.

Până acum doi ani, Ionuț Stan ajuta romii care cerșeau pe stradă, în Franța, să se angajeze și să-și găsească o casă. A revenit acasă și, prin asociația Gipsy Eye pe care a fondat-o când era student, ajută copiii romi din satul ieșean Cozmești să nu abandoneze școala. Munca lui e cu atât mai grea cu cât nu luptă doar cu sărăcia, ci și cu discriminarea. „Toată lumea le spune: să fii rom înseamnă să fii hoț, să fii rău. Noi le spunem: rom înseamnă tradiție, înseamnă că ai o limbă a ta, că poți să faci orice în viață dacă muncești.” De Ziua Internațională a Romilor, sărbătorită anual pe 8 aprilie, vă prezentăm povestea unui luptător pentru drepturile lor.

Cum intri în satul Cozmești, din comuna Stolniceni-Prăjescu, pe dreapta, ți se dezvăluie Palatul Sturdza, construit în stil neogotic acum aproape 200 de ani. Familia Sturdza avea terenuri arabile și păduri și prin urmare, și mulți robi.

Sclavia a fost abolită în Moldova în 1855 și inclusiv familia Sturdza din Cozmești a trebuit să-și elibereze oamenii. Cei mai mulți au rămas în jurul moșiei. Aceasta ar fi explicația pentru populația numeroasă de romi din satul ieșean. Puțini sunt și mândri de originile lor. La ultimul recensământ, doar puțin peste 7% din populație și-a declarat etnia romă. Ionuț Stan, președintele Asociației Gipsy Eye, speră să-i ajute pe romi să se emancipeze și etnia să nu mai fie o rușine.

  

Sclavia a fost abolită în Moldova în 1855 și inclusiv familia Sturdza din Cozmești a trebuit să-și elibereze oamenii. Cei mai mulți au rămas în jurul moșiei. Aceasta ar fi explicația pentru populația numeroasă de romi din satul ieșean. Puțini sunt și mândri de originile lor. La ultimul recensământ, doar puțin peste 7% din populație și-a declarat etnia romă. Ionuț Stan, președintele Asociației Gipsy Eye, speră să-i ajute pe romi să se emancipeze și etnia să nu mai fie o rușine

Ionuț este din Pașcani, a început să se implice în comunitate de când era student. A lucrat mai mulți ani în Franța, la asociația Secours Catholique, unde a ajutat romii care cerșeau să-și facă un rost. După opt ani în Franța, s-a întors acasă și își pune toată experiența în a schimba viața copiilor din Cozmești, prin educație. A făcut un program de afterschool, organizează evenimente și schimburi de experiență cu tineri din Germania, Franța, Italia care vin să trăiască în comunitate.

Au trecut 166 de ani de la eliberarea din robie a romilor din România. De Ziua lor Internațională, vă prezentăm povestea lui Ionuț Stan. O poveste care începe cu el copil, în genunchi în fața icoanei, rugându-se la Dumnezeu să nu mai fie „diferit”. Și sfârșește astăzi, când bărbatul de 36 de ani din Cozmești, Iași, poate spune mândru: „Nu mai are nimeni cum să mă discrimineze, deși o face, dar eu în sinea mea nu mai sunt rănit.”

„Dacă erai urât, te mai machiam, dar dacă ești rom, n-am ce să-ți fac”

Aveam vreo șapte ani. Nu știu ce s-a întâmplat la școală, dar am venit acasă, m-am pus în fața unei icoane și am zis: „Doamne, de ce m-ai făcut diferit? De ce nu m-ai făcut ca ceilalți? Să fiu și eu la fel, să nu-mi mai reproșeze nimeni nimic.”

Sufeream foarte mult din cauza asta până când într-o zi am discutat cu mama și mi-a zis: „ce vrei să-ți fac? Ești rom, asta este! Dacă erai urât, te mai dădeam cu o pudră, te mai machiam, îți făceam ceva, dar dacă ești rom, n-am ce să-ți fac. Trebuie să fii mândru de asta!”

Și când am ajuns în clasa a opta, am avut șansa să discut cu un psiholog, abia în clasa a opta, care m-a transformat oarecum. A făcut un grup în care eram mai mulți elevi și eu eram Mister Gipsy, oarecum începeam să văd lucrul acesta de a fi rom ca pe un avantaj, care mă face foarte repede cunoscut.

continuare pe scoala9.ro

.

Advertisements

Related posts

Sprijin pentru digitalizarea învățământului. Primăria Tătăruși cumpără peste 500 de tablete pentru elevi și cadre didactice!

Marius Parteni

Răchiteni: Ședință de Consiliu Local (20 Noiembrie 2015) – Video

Redacția

Alocări din bugetul CJ Iași pentru finalizarea unor drumuri, din zona Tătăruși și Cozmești

Marius Parteni
Încarcă...