NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Târgu Frumos

7 morminte, ce datează de peste 3.500 ani, descoperite de arheologi la Târgu Frumos

Săptămâna trecută (în perioada 12-17 octombrie 2020), o echipă de cercetători și specialiști au descoperit 7 morminte, care datează de peste 3.500 ani, chiar în apropierea orașului Iași! Totul a fost scos la iveală într-un tumul aflat la vest de intravilanul actual al urbei Târgu Frumos (aflată la 50 kilometri de capitala Moldovei).

„Săptămâna trecută, prin decapare mecanică, în straturi de câte 10 centimetri, sub atenta îndrumare și supraveghere a specialiștilor din colectiv, și manual, la corectarea profilurilor și exploatarea complexelor funerare, efectuate de arheologi și un antropolog, în sectorul vestic al monumentului funerar, dispersate în suprafață, au fost descoperite și investigate exhaustiv 7 morminte, dintre care șase inhumații și un cenotaf”, a precizat, în exclusivitate pentru BZI, arheologul și istoricul Sergiu Constantin Enea, director al Liceului Teoretic „Ion Neculce” din Târgu Frumos, respectiv arheolog absolvent de masterat și doctorat al Facultății de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași.

Cu siguranță, descoperirea aceasta este una dintre cele mai importante, de acest gen, făcută în ultimii ani în România și aduce informații esențiale pentru cercetarea trecutului acestor meleaguri de acum câteva milenii.

Cele 7 morminte, care datează de peste 3.500 ani, descoperite de arheologi la Târgu Frumos, vor fi studiate de antropologi

Așadar, aceste noi descoperiri funerare în Tumulul 1 de la Târgu Frumos au avut loc în cea de-a 3-a etapă a diagnosticului arheologic al tumulului T 1. Acesta este un monument important, cu înălțimea de 2 metri și diametrele istorice de 40 x 36 metri, pe direcțiile Nord/Sud – Est/Vest, care a fost extins ca urmare a lucrărilor agricole, până la dimensiunile de 60 x 50 metri. Acesta este aflat la vest de intravilanul actual al orașului Târgu Frumos, care a fost, în Evul Mediu, și movilă de hotar a moșiei acestei localități.

  

„Obiectivul declarat al cercetării a fost de a completa caracteristicile și a realiza corecta încadrare crono-culturală a acestui monument funerar complex, cercetat anterior, în condiții și prin mijoace specifice, în anii 2018-2019, când au fost efectuate studii geomorfologice și istorice, precum și scanarea magnetometrică și investigarea arheologică a sectorului estic al movilei, în care fuseseră descoperite 5 morminte de inhumație: toate datate relativ și larg între sfârșitul Bronzului timpuriu și cel târziu (secolele XXVII-XIV î. Chr.) și au fost decelate cele 5 mantale (etape de construcție și extensie), dispuse diferit în planimetria movilei”, a mai precizat prof. dr. Sergiu Constantin Enea.

Continuarea pe bzi.ro

Advertisements

Related posts

Furnizarea apei potabile este întreruptă în orașul Târgu Frumos

Ema Roman

31 % prezenţa la vot în Târgu Frumos la orele 17.00

Redacția

Festivalul „Eminescu Nonformal”, la Târgu Frumos

Ema Roman
Încarcă...