NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

6.500 de persoane din județ, fără medic de familie. Sunt ascunse printre dealuri și nu sunt cabinete

Trei localităţi din judeţul Iaşi nu au asistenţă medicală primară asigurată. Locuitorii din Răchiteni, Cucuteni şi Costeşti, în total 6.500 de ieşeni, sunt nevoiţi să facă naveta în localităţile învecinate pentru orice consultaţie sau pentru vreo trimitere la un medic specialist.

Potrivit datelor furnizate de Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate (CJAS), numărul optim de pacienţi înscrişi pe lista unui medic de familie este de 1.800. În Răchiteni, judeţul Iaşi, localitate aflată la limita cu judeţul Neamţ, trăiesc 3.322 de locuitori, care, teoretic, ar trebui să aibă doi medici de familie. În sat nu există însă niciun cabinet medical. Singura posibilitate este să facă naveta 9 kilometri până la Mirceşti, unde există două cabinete medicale. Dar şi Mirceştiul are peste 3.900 de locuitori. O altă variantă ar fi Butea, unde naveta până la cabinet înseamnă 11 kilometri. Numai că, în Butea, la peste 4.400 de ieşeni există un singur medic de familie. Celor din Răchiteni le mai rămâne posibilitatea să treacă graniţa judeţului şi să meargă la unul dintre cei patru medici din Săbăoani, dar după 12 kilometri de mers s-ar putea ca şi aici cabinetele să fie supraglomerate.

În cazul celor de la Cucuteni, cea mai scurtă navetă până la cabinetul medicului de familie e de 7 kilometri, respectiv până la Leţcani. Aici există trei medici de familie, deşi ar trebui să funcţioneze patru cabinete pentru că populaţia este de peste 7.800 de locuitori. Cei aproape 1.800 de localnici din Costeşti au o ofertă mai generoasă. După o navetă de 9 kilometri până la Târgu Frumos, pot alege unul dintre cele 10 cabinete de medicină de familie. Dar şi aici există deficit, potrivit CJAS fiind necesară înfiinţarea a încă unui post. La cele trei localităţi, se adaugă alte şase care au prea puţine cabinete medicale la numărul de locuitori. Este vorba Golăieşti, Lespezi, Lungani, Movileni, Sireţel, Tătăruşi. Cei aproape 4.000 de locuitori nu au la dispoziţie decât un singur cabinet medical. La fel şi cei 5.800 de localnici din Lespezi sau cei 5.400 din Tătăruşi.

„Numărul optim de persoane înscrise pe lista medicului de familie din mediul urban şi rural este de 1.800, iar numărul minim de persoane asigurate înscrise pe lista medicilor de familie din mediul rural este de 500 de asiguraţi, pentru care CAS Iaşi încheie contractul de furnizare servicii medicale. Comisia mixtă DSP-CAS Iaşi a avut în vedere faptul că, în anumite localităţI, gradul de înscriere la medicii de familie existenţi este redus comparativ cu numărul de rezidenţi ce figurează în unitatea administrativ-teritorială, mulţi dintre aceştia nelocuind în acele localităţi, cum ar fi Miroslava sau Bârnova. Totodată, precizăm faptul că, în judeţul Iaşi, la o populaţie de 949.391 de locuitori (din care 660.000 asiguraţi), necesarul optim de medici de familie este de 527 şi în relaţie contractuală sunt 407 medici de familie“, precizează reprezentanţii CJAS Iaşi într-un comunicat. Situaţia însă este şi mai gravă, pentru că foarte mulţi medici de familie se apropie de vârsta de pensionare, iar absolvenţii facultăţilor de medicină nu par încântaţi să profeseze în mediul rural.

sursa www.ziaruldeiasi.ro

Advertisements
Loading...

Related posts

Ceartă între vecini, încheiată pe patul de spital

Ema Roman

Al treilea centru medical de permanenţă din Iași

Redacția

Victorie în instanţă pentru medicii din 10 centre de permanenţă din județ

Redacția
Încarcă...