RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

 5000 de cărți noi vor ajunge anul acesta în cinci școli de la sate din județul Iași! Înscrierile pentru Bibliotecile ACVO sunt așteptate până la data de 3 mai

De Ziua Internațională a Cărții pentru Copii, Asociația ACVO anunță înscrierile pentru proiectul ”Bibliotecile ACVO” prin care vor fi dotate biblioteci școlare de la sate din județul Iași. Fiecare dintre cele cinci școli care vor fi selectate va primi, în perioada septembrie – noiembrie, 1000 de cărți noi, interesante și atractive pentru copii, iar elevii aflați în clasa a V-a în momentul dotării vor participa la concursuri de citit până la finalizarea gimnaziului.

Înscrierile sunt așteptate până la data de 3 mai 2024  pe adresa de e-mail contact@acvo.ro și trebuie să conțină următoarele informații: numele școlii, numele și datele de contact ale cadrului didactic ce face înscrierea (telefon, e-mail), numărul elevilor din unitatea de învățământ, fondul de carte de care dispune școala, numărul elevilor cititori și numărul cărților citite de la începutul anului școlar 2023-2024, activitățile derulate în școală prin care este încurajat cititul. Nu pot fi înscrise unitățile de învățământ care beneficiază deja de o bibliotecă ACVO.

”Bibliotecile ACVO” este un proiect al Asociației ACVO, demarat în anul 2021 cu scopul de a încuraja cititul în rândul copiilor.15000 de cărți noi au ajuns până acum în 14 comune și o suburbie a municipiului Pașcani, volume semnate atât de autori clasici, din lecturile școlare obligatorii și suplimentare, cât și de autori contemporani, mai aproape de interesele și realitățile micilor și tinerilor cititori. 574 de copii din cei peste 6700 care au acces la cărțile ACVO participă anul acesta la concursul de citit, o componentă importantă a proiectului.

”Într-o țară în care se vorbește frecvent despre dezinteresul din ce în ce mai mare pentru carte, noi am arătat că cititul poate fi atractiv pentru copii atunci cândaceștia au în mâini carte nouă, frumos ilustrată, cu personaje pe care le înțeleg, cu care rezonează și cu care se pot identifica.Ne mândrim cu rezultate foarte bune, în toate școlile în care acum există o bibliotecă ACVO numărul cititorilor și al cărților citite a crescut. Este efectul tuturor acțiunilor care au însoțit donarea de carte: discuții cu elevii și cu cadrele didactice, concursuri de citit în rândul copiilor, urmate de premieri care ne bucură pe noi și pe ei în aceeași măsură, realizarea de către elevi a unor desene sau scenete din cărți. Am înțeles chiar de la început că nu este suficient să punem cărțile pe rafturi, copiii au nevoie de provocări, de încurajări, iar cadrele didactice ne-au fost alături și ne-au ajutat în toată această perioadă.”, dr. ing, Mihail Doruș, Președintele Asociației ACVO.

  

”În școala noastră s-a întâmplat o mică <<revoluție>>: nu am văzut atât de mult entuziasm și interes pentru lectură ca în zilele care s-au scurs de când cărțile de la ACVO au ajuns și au fost frumos aranjate pe rafturi. Cărțile ACVO miros a nou, țin pasul cu noile tendințe literare, au ilustrații atractive și personaje care le vor face copilăria mai frumoasă elevilor școlii noastre. Astfel, li s-a îndeplinit dorința elevilor de a citi mai ales carte contemporană și se vor putea răsfăța cu peste 300 de titluri! Bucuria lor este copleșitoare, mai ales a celor care s-au înscris la concursul de lectură!”, Eva Iuliana Pavăl, profesor la Școala Gimnazială Costuleni.

Fiecare bibliotecă ACVO are 1.000 de cărţi, iar seriile Habarnam, Erus, Harry Potter, Pisicile războinice, Mary Poppins, Cronicile din Narnia, Turnul întunecat, Olguţa, Apolodor, Micii eroi, Mitologia, Istoria lumii, atlase şi enciclopedii, poveşti din lumea întreagă, balade şi fabule sunt doar câteva dintre minunăţiile de care se bucură micii cititori şi profesorii.

Volumele, semnate atât de autori clasici, din lecturile şcolare obligatorii şi suplimentare, cât şi de autori contemporani, mai aproape de interesele şi realităţile micilor şi tinerilor cititori, au fost primite de copiii şi profesorii de la Şcoala Gimnazială Osoi, Şcoala Gimnazială „Axinte Uricariul” Scânteia, Şcoala Profesională de Industrie Alimentară Ţibana, Şcoala Gimnazială Deleni, Şcoala Gimnazială Scobinţi, Şcoala Gimnazială Sticlăria, Şcoala Gimnazială Prisăcani, Şcoala Gimnazială Gâşteşti-Paşcani, Liceul Vlădeni, Şcoala Gimnazială Probota, Şcoala Gimnazială Horleşti şi şcolile din comuna Ciorteşti, acolo unde cărţile au fost donate Bibliotecii Comunale „Mihai Eminescu”.

„Cărţile au fost alese cu grijă în aşa fel încât să fie pe placul elevilor, mult mai atraşi acum de carte contemporană, ilustrată, cu aventuri şi mistere, cu personaje pe care le înţeleg şi cu care rezonează şi se pot identifica. Am căutat şi volume din care copiii pot înţelege emoţiile şi felul în care acestea le dictează comportamentul, îşi pot descoperi pasiuni, înţeleg mai bine istoria, geografia, ştiinţele exacte şi importanţa protejării mediului. Nu am uitat de bibliografia obligatorie, aşa că, pe lângă acestea, în bibliotecile ACVO se regăsesc marii autori clasici români şi străini”, spune dr. ing. Mihail Doruş, preşedintele Asociaţiei ACVO.

Proiectul ”Bibliotecile ACVO” face parte din seriaacțiunilor ACVO dedicate educațieișicunoașteriiși a avut ca partener, înanul 2021, companiaAmazon Development Center Iași. Asociația ACVO a fostînființată la începutulanului2018 pentru a da viață proiectelor de responsabilitate socială și de implicare în comunitate a companiei ApaVital. https://telem.ro/bibliotecile-acvo-5000-de-carti-noi-vor-ajunge-anul-acesta-in-cinci-scoli-de-la-sate-din-judetul-iasi/

Related posts

Simpozion Regional pe tema „Abordări moderne în educarea, recuperarea și integrarea elevilor cu CES” la Școala Specială Pașani

Răzvan Grecu

“Dis-moi dix mots…” şi fii cel mai bun dintre cei buni. Vezi despre ce este vorba!

Ema Roman

Peste 350 de elevi reveniţi din străinătate au cerut echivalarea studiilor în județul Iaşi

Redacția
Încarcă...