NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

36 de ani de la dezastrul de la Cernobîl. Documente de la Arhivele Naționale dezvăluie cum a reacționat regimul Ceaușescu (Foto)

Astăzi se împlinesc 36 de ani de la explozia reactorului 4 de la Centrala Cernobîl, cel mai măr dezastru nuclear civil din istorie. Arhivele Naționale au publicat o serie de documente care arată cum au reacționat autoritățile de la București.

Printre aceste documente se numără și câteva hărți care ilustrează modul în care au circulat curenții de aer după schimbarea direcției vântului. Dacă inițial elementele radioactive din atmosferă au fost purtate de vânt mai mult în Ucraina, Belarus și Rusia, și mai puțin în Norvegia, Suedia, Finlanda, Polonia, Cehoslovacia și Germania, ulterior, începând cu data de 30 aprilie 1986, acestea au ajuns în România, Bulgaria, Grecia și Turcia.

După accident s-a urmărit maniera în care au circulat curenții de aer și s-au făcut măsurători ale gradului de contaminare radioactivă în aer și la sol. În data de 1 mai 1986 autoritățile române cunoșteau faptul că fusese depășit nivelul de alarmare în Iași în privința contaminării la sol și în Galați în privința contaminării în aer, potrivit Arhivelor Naționale.

Solicitarea adresată reprezentanților autorităților sovietice de a fi informați cu privire la situația de la Cernobîl nu primise încă răspuns. S-a ales un colectiv care să răspundă de coordonarea eforturilor și s-a hotărât să se dea un comunicat către populație. S-a decis ca persoanele ce intră în România prin vama Ungheni să fie controlate, apa să fie folosită numai din surse subterane aflate la mare adâncime, iar cea de la suprafață să fie folosită numai în industrie, și s-a dispus să se întocmească o documentație pentru a ști cum pot fi limitate efectele substanțelor radioactive.

Advertisements
Advertisements
  

GALERIE FOTO

digi24

Advertisements
Advertisements

Related posts

Start de an școlar! Bucurie maximă în rândul elevior și cadrelor didactice! (Foto)

Marius Parteni

În Maramureş sunt deschise pârtiile de la Şuior, Cavnic şi Borşa

Redacția

Actualitatea Tv și NewsPașcani.com vă urează Sărbători Fericite. Mesajele autorităților în prag de sărbători! (VIDEO)

Redacția
Încarcă...