NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

24 iunie – Tradiții și obiceiuri de Sânziene sau Drăgaica, sărbătoarea femeii și a florilor

La 24 iunie, creștinii prăznuiesc nașterea sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica.

Celebrată încă din vechime, această este una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite serbări câmpenești prilejuită de solstițiul de vara, care marchează mijlocul verii agrare. Pentru că are loc la trei zile după solstițiul de vara mai poartă și numele Cap de vara.

Sărbătoarea este a iubirii și a fertilității dedicată Sânzienelor sau Dragaicelor, personaje mitice nocturne, care apar pe câmpuri în noaptea de 23 spre 24 iunie.

În credință populară, Sânzienele sunt considerate niște femei frumoase, adevărate preotese ale soarelui ascunse prin pădurile întunecate, neumblate de om, care umblă pe pământ sau plutesc prin aer, cânta și dansează, înzestrând plantele cu puteri vindecătoare, împart rod holdelor și femeilor căsătorite, înmulțesc păsările și animalele, tămăduiesc bolile și suferințele oamenilor, apară semănăturile de grindină și de vijelii.

  

Ele sunt zane bune, dar atunci când oamenii le nesocotesc, pot deveni și forțe distructive, stârnind furtuni și vijelii, aducând grindină, lovindu-i pe cei păcătoși cu „lanțul Sânzienelor” sau lăsând câmpurile fără rod.

Sânzienele își au originea într-un străvechi cult solar, dar în prezent sunt asociate sărbătorii creștine a nașterii lui Ioan Botezătorul și a aducerii moaștelor sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, potrivit crestinortodox.ro.

Pelerini din întreaga ţară dar şi din Ucraina şi Republica Moldova au venit la Suceava pentru a participa la procesiunea cu moaştele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava dar şi la manifestările organizate de Zilele Sucevei.

Tradiții, flori și femei

Cu prilejul acestei sărbători, atât în ajunul, cât și în ziua de Sânziene, au loc o serie de practici și obiceiuri populare, cele mai multe dintre ele referindu-se la fertilitate, sănătate și dragoste.

În unele zone, în această zi se alege Drăgaica, cea mai cuminte, cea mai frumoasă și cea mai bună la inima dintr-un grup de șapte fete, potrivit calendarulortodox.ro. După ce este aleasă, față este împodobită cu spice de grâu și, alături de restul fetelor, îmbrăcate în alb, pornește prin sat.

La fiecare răscruce de drumuri, fetele fac o hora și cânta voioase. Tot de Sânziene au loc și renumitele balciuri sau iarmaroace, un bun prilej pentru întâlnirea tinerilor în vederea căsătoriei.

Reprezentarea fitomorfă a Sânzienelor este floarea de Sânziana, o floare galbenă cu parfum dulce care înflorește în preajma solstițiului de vara și care, potrivit credinței populare, are proprietăți magice.

Pentru a avea eficiența scontată trebuie culeasă după un anume ritual: florile, în zorii zilei de 24 iunie, iar tulpină și semințele, toamna. Dacă sunt culese corespunzător, proprietățile lor sunt miraculoase: întăresc copiii debili și limfatici, dacă se pun în apă lor de scaldă; vindecă frigurile; puse în rachiu vindecă vatamaturile; rouă căzută pe flori în această noapte este leac sigur pentru bolile de ochi și piele.

Din flori de Sânziene, alături de spicele de grâu și alte șapte plante diferite, cum ar fi pelin, verbina, busuioc, sunătoare, ferigă, șoc, cicoare, salcie, fetele tinere obișnuiesc să împletească cununi, pe care le poartă pe cap în dansul denumit Jocul Dragaicei, reprezentând zeiță agrară.

Cununile sunt păstrate până în anul următor, agățate la ușa de intrare a casei, la ferestre, la stâlpii porților, la pietrele de hotar și pe crucile mormintelor, cu semnificația de a apară oamenii, animalele și recolta de forțele nefaste, malefice, de stihiile naturii – grindină, inundație, furtună etc.

În ziua de Sânziene, fetele obișnuiau să se spele pe cap cu fiertură de iarbă mare, pentru a fi plăcute feciorilor, iar femeile, pentru a se umple de fertilitate, se tăvăleau dezbrăcate în rouă, dis-de-dimineață, înainte de răsăritul soarelui.

De altfel, roua din noaptea de Sânziene se pare că ar avea puteri miraculoase, existând credință că, dacă te stropești cu această pe trup, acesta va deveni frumos și suplu, iar dacă te speli cu ea pe față, vei deveni chipeș și mândru.

Florile de Sânziene sunt un reper calendaristic agrar. Dacă înfloresc înainte de sărbătoarea nașterii sfântului Ioan Botezătorul, înseamnă că vegetația plantelor este prea avansată. După ce înfloresc Sânzienele se începe cositul.

RADIO IASI

Advertisements

Related posts

Astăzi este ziua Imnului Naţional al României

Redacția

Dragobetele – Simbolul tinereţii, al veseliei, este protectorul îndrăgostiţilor în tradiţia românească

Redacția

Pilde creştine în postul Paştelui (VIDEO)

Ema Roman
Încarcă...