NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

20% din români ar suferi de o boală psihică: “Este crucial ca persoana să fie corect diagnosticată”

În spatele celor cinci crime odioase, se află şi un sistem care a eşuat în a avea grijă de pacienţii cu afecţiuni psihice. Pacienţi care devin invizibili, aruncaţi într-o societate deloc pregătită să-i integreze. De cele mai multe ori, ajung în grija familiilor şi pot deveni un pericol pentru ei şi pentru cei din jur. Oficial, sunt peste 80 de mii de români care suferă de afecțiuni psihice. În realitate, cifra e mult mai mare! Unul din cinci români ar avea o boală psihică. 

Cele cinci crime din Argeş au şocat o ţară întreagă şi au arătat cum bolnavii psihic rămân ai nimănui.

Bianca Iacob, reporter Observator: O statistică din primăvara acestui an arată că aproape 80 de mii de pacienţi cu boli psihice sunt în grija familiei în acest moment. Alţi 3000 sunt internaţi în centre ori spitale. Acestea sunt datele oficiale. În realitate, însă, numărul lor poate fi uriaş. 

20% din români ar suferi de o boală psihică

Mai exact, unul din cinci români ar avea o problemă psihică. Schizofrenie, anxietate ori retard. Sunt bolnavi invizibili când ies pe stradă, dezorientaţi, aruncaţi într-o lume care nu-i înţelege şi nu-i protejează.

Advertisements
  

Gabriel Diaconu, psihiatru: Este crucial ca persoana să fie corect diagnosticată, corect tratată, perioadic reevaluată şi nişte mijloace prin care putem evalua escaladarea violenţei. Realist vorbind, nu avem astfel de mijloace. prin lege ele nu au fost niciodată definite. Nu putem obliga oamenii să-şi ia medicamente daca ei refuză, nu-i putem obliga să-i vadă medicul şi nu-i putem monitoriza cu forţa.

Să internezi un pacient fără acordul său este o misiune aproape imposibilă. Conform datelor Centrului Național de Sănătate Mintală, în 2020, aproape 5000 de persoane cu afecţiuni psihice au fost internate nevoluntar în spitale sau centre de specialitate. 

Eduard Petru Moţoescu, director medical Obregia: Persoana respectivă trebuie să fi comis să fie anumite antecedente. Nişte acte de agresivitate împotriva altor persoane.

De cele mai multe ori, bolnavii psihic sunt trimişi acasă, iar familiile trebuie să se descurce. Cel mult, sunt urmăriţi de un medic care are sute de pacienţi în grijă.

Gabriel Diaconu, psihiatru: Nevoia noastră este de cadre mai bine sensibilizate, asistenţă medicală, socială, psihologică. oameni care să supravegheze şi să urmărească. 

Amedeea Enache, director executiv Estuar: În România nu există un sistem de monitorizare real. Ştim situaţii în care aparţinătorul merge la medic în locul bolnavului şi în felul ăsta se pierde conexiunea dintre medic şi persoana care are nevoie să acceseze serviciul, omul trebuie văzut la faţă şi discutat cu el. 

Advertisements

România are în total 1700 de psihiatrii pentru adulţi şi copii. 

observatornews.ro

Advertisements
Advertisements

Related posts

Testul „corona“ de la internarea în maternitate, în atenţia ministrului Sănătăţii

Redacția

Restricții pentru deplasările neesențiale în străinătate

Redacția

Ambulatoriul Spitalului Municipal închis de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Redacția
Încarcă...