NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

11 morți, zilnic, la Iași. Trei bolnavi au murit luptând cu sufocarea în triajul de la Sf. Spiridon

Ieri, trei pacienţi care aveau infecţia cu SARS Cov 2 au murit în Urgenţe la Spitalul „Sfântul Spiridon”. “În UPU, este blocat tot, nici nu mai ştiu câte zeci de pacienţi pozitivi sunt acum”, a spus dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi. Pentru patru ore, ambulanţele, care ocupau curtea de la Infecţioase şi de la “Sf. Spiridon”, cu pacienţi COVID în stare gravă, nu au avut oxigen. Medicii spun că un pacient pozitiv, dependent de locul de la ATI, poate muri în 24 ore fără terapie cu oxigen. Ieri, pentru prima dată în pandemie, primul pacient COVID pozitiv din Iaşi, care suferise şi o amputaţie de membru, a fost transferat la Spitalul din Fălticeni.

Garda din 6 spre 7 octombrie a fost de coşmar, cel puţin pentru corpul medical de la Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul “Sfântul Spiridon” şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă. “Am acţionat după principiile medicinii de dezastre, în sensul că am înlocuit două ambulanţe cu o maşină de victime multiple, în felul acesta existând posibilitatea ca ambulanţele să se mişte în teritoriu. Şi am trimis pacienţi la două UPU care nu au presiune permanent, şi mă refer aici la cea de la Spitalul Militar şi cea de la Spitalul de Neurochirurgie, pentru că specialitatea medicilor de acolo este aceeaşi, medicină de urgenţă, şi tratează la fel”, a spus Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD Iaşi.

Ieri-dimineaţă, la UPU, situaţia era la fel de dramatică, cu toate ventilatoarele ocupate, dar fără ambulanţe blocate. “Aşteptăm eliberarea unui loc ATI, iar în ultima săptămână, din păcate, acest lucru s-a făcut doar prin decesul unui pacient”, a mai spus Diana Cimpoeşu.

În judeţul Iaşi, în ultimele două zile, au murit câte 11 pacienţi confirmaţi cu COVID 19. De peste şapte zile, nu mai există niciun loc liber la ATI COVID şi de câteva zile nici pentru pacienţii non-COVID nu mai există vreo şansă de intervenţie chirurgicală, “Nu mai avem locuri nici pentru persoanele simptomatice care nu au nevoie de oxigen. Am discutat cu Spitalul CFR, Spitalul de Recuperare, Spitalul de Boli Infecţioase să vedem, să evalueze care dintre cazuri mai pot fi externate ca să mai preluăm din UPU unde nici nu mai ştiu câte zeci de pacienţi pozitivi sunt acum. La Spitalul de Boli Infecţioase sunt şi acum (ieri, la prânz – n.r.) cinci ambulanţe cu pacienţi care au nevoie de oxigen. Nu avem niciun loc, nu avem unde să-i punem, stau în continuare în ambulanţe până vom găsi un loc unde să-i punem. Ieri-noapte erau şapte ambulanţe în curtea Spitalului de Boli Infecţioase. Pacienţii au fost puşi în maşinile de victime multiple, câte doi, până când s-a reuşit să găsim locuri în UPU la Spitalul Militar şi la Spitalul de Neurochirurgie pe locuri pentru pacienţi non-COVID. Problema este că, dacă vine un pacient vaccinat, care a respectat toate regulile, nu putem să-l tratăm pentru că cel care nu a respectat regulile a ocupat locul”, a spus dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

  

Ieri, la Iaşi a fost raportat un număr record pentru această pandemie de cazuri noi poztive. 856 de ieşeni au fost confirmaţi cu infecţia cu SARS COV 2, Iaşul fiind pe locul 2 după Bucureşti în topul negru al incidenţei raportate. În acelaşi timp, media solicitărilor zilnice pentru testarea la domiciliu a ajuns la 900. DSP a anunţat că urmează să suplimenteze echipele trimise în teritoriu în acest scop. O veste îmbucurătoare, care însă se va reflecta într-un fel, peste cel puţin două săptămâni, este că numărul celor care se vaccinează cu prima doză creşte. Pe 6 octombrie, peste 1.000 de persoane se vaccinaseră cu doza I, în timp ce, cu o zi înainte, aproximativ 500 au ales să se imunizeze cu Pfizer sau Moderna. 

ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

16 persoane cu HIV descoperite în județul Iaşi în primele 9 luni ale anului trecut

Redacția

Campania de împădurire va începe luna viitoare în județul Iași

Redacția

Scenariu roșu închis la Iași, de azi: Nevaccinații au restricții la ieșit din case după ora 22.00

Redacția
Încarcă...