NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

100 de scrisori vor fi deschise şi citite peste un secol, la Bojdeuca lui Ion Creangă

Amplasată în preajma vechii bucătării de vară de lângă Bojdeuca unde îndrăgitul autor a scris şi „Amintiri din copilărie”, „Masa Amintirilor 1918-2018-2118” rememorează simbolic masa de lucru a scriitorului Ion Creangă, pune în lumină procesul său de creaţie şi marchează totodată trecerea a 100 de ani de la înfiinţarea primului muzeu literar din România.


În corpul mesei, a fost montat un cub de sticlă ce conţine 100 de scrisori care încep cu formula „Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu…” care vor urma să fie deschise şi citite peste un secol, odată cu marcarea bicentenarului Bojdeucii lui Creangă. Mesajele către generaţiile ce vor urma au fost redactate de oameni de litere ai zilelor noastre din întreaga ţară.
Pisica înaripată, aşezată pe „Masa Amintirilor”, aminteşte de felinele atât de îndrăgite de Ion Creangă, pe care le numea adevărate muze.
Proiectul a fost iniţiat de Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi realizat de artistul vizual Felix Aftene, fiind ultimul eveniment din cadrul Programului Centenar Bojdeuca „Ion Creangă”.
MNLR a aniversat în anul 2018 Centenarul Bojdeucii, marcând astfel cei 100 de ani de la atestarea acesteia drept primul muzeu literar din România.
Proiectele culturale completează misiunea Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi de a valorifica creativ patrimoniul literar, contribuind în acelaşi timp la îmbogăţirea acestuia. 

 sursa www.ziarulevenimentul.ro

loading...
Advertisements

Related posts

Satele din județ îşi pot depune candidaturile pentru titlul “Sat cultural al României 2014”

Redacția

Liturghie arhierească la sfințirea Bisericii ”Nașterea Maicii Domnului” Muncelul de Sus

Oana Cordoneanu

Pregătiri pentru Bobotează. Tradiția Crucii de gheață menținută în bisericile din Pașcani

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site