RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

10 episcopi şi 1.000 de credincioşi la redeschiderea catedralei din Iaşi

În faţa a peste 1.000 de credincioşi de la toate cele 160 de parohii catolice din Iaşi, un sobor compus din zece episcopi, condus de PS Iosif Păuleţ, episcop catolic de Iaşi, şi din care făcea parte şi reprezentatul Papei în România, a sfinţit catedrala episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din Iaşi. 

Cu o istorie de peste cinci secole, cea mai veche biserică din Moldova a fost reabilitată integral într-un proiect cu fonduri europene şi altarul a fost resfinţit ieri, 15 septembrie. „În catedrala aceasta, pentru că este mică ca dimensiune, se vor celebra zilnic Sfânta Liturghie în timpul săptămânii, iar duminica şi la sărbătorile mari vom celebra Sfânta Liturghie şi marile evenimente în catedrala de alături. Astăzi trăim un moment istoric în Dieceza de Iaşi, un moment de mare bucurie”, a declarat PS Iosif, episcop catolic de Iaşi.

Odată cu redeschiderea, catedrala va fi introdusă şi în circuitul turistic al Iaşului. Ieri au putut vedea pentru prima dată de către doritori subsolul reamenajat în urma săpăturilor, unde există o criptă, un altar nou şi o zonă de tip muzeu. Preoţii vorbesc despre o bijuterie arhitecturală ce a fost renovată să arate cât mai fidel faţă de original. „Avem foarte multe obiecte de patrimoniu în această catedrală. Picturile de aici sunt realizată de către un pictor franciscan din Palermo, biserica aceasta este după model baroc, găsim atât de multe elemente care duc cu gândul la această arhitectură. Avem candelabrele din Franţa, de la Paris, orga clasică ce nu trebuie să lipsească dintr-o catedrală adusă din Austria, sunt şi alte elemente foarte importante: altarele din Italia care sunt realizate în urmă cu mai multe secole”, a declarat pr. Adrian Blăjuţă, purtător de cuvânt al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi. 

ziaruldeiasi.ro

  

Related posts

PNL va da prefectul judeţului. Ce schimbări s-au decis în cadrul coaliţiei de guvernare?

Redacția

Un ieșean a murit după ce a căzut într-o prăpastie de 100 de metri, la Lacul Roșu. Apel de ajutor pentru soția lui Radu

Redacția

Copii cu probleme, tot mai mulţi, criză de medici la Socola! Se caută specialist în psihiatrie pediatrică

Redacția
Încarcă...