RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Cum s-au impartit candidaturile in colegiile din judet

In acest sfarsit de saptamana, liderii USL vor anunta cine sunt cei care vor candida pe 9 decembrie la alegerile parlamentare. In calcul vor intra si candidatii pe cele 17 colegii uninominale pentru deputati si senatori din judetul Iasi. Situatia este insa departe de a se fi rezolvat. Atat in interiorul PSD, cat si in cel al PNL se discuta unde se vor plasa candidatii pentru a prinde un loc cat mai eligibil.

Calculele sunt cu atat mai incurcate, cu cat in joc au intrat si cei de la UNPR si PC, partenerii de alianta ai PSD si PNL. La nivel central s-a discutat inclusiv un sistem paritar intre alianta de stanga (PSD si UNPR) si cea de dreapta (PNL si PC). Singura certitudine in acest caz este legata de candidaturile actualilor parlamentari. Pentru celelalte locuri, in uniune a inceput deja corvoada sondajelor de opinie, pentru a departaja candidatii de la fiecare formatiune in parte si pentru a gasi pe cel care ar putea sa atinga pragul de 50 la suta plus unu necesar intrarii in Parlament.

Cum se va da o batalie mare si la redistribuire, disputa in cadrul USL este la fel de acerba. Aparent, filialele locale ale partidelor isi pot propulsa candidatii mai bine plasati in sondaje, insa exista riscul ca partenerii de uniune sa nu accepte propunerile. De aceea, masuratorile derulate in urmatoarele doua saptamani vor pune totul la punct. O decizie finala va fi luata in acest weekend, in urma intalnirii liderilor USL care va avea loc in judetul Tulcea, la Murighiol.

  

Sedinta locala

Ieri, social democratii ieseni s-au intalnit in cadrul unei sedinte a Biroului Permanent Judetean (BPJ) pentru a analiza scorul partidului la ultimele alegeri si pentru a stabili de principiu cine sunt candidatii la parlamentare. PSD se va baza sigur pe candidaturile lui Vasile Mocanu in colegiul patru Targu Frumos, Neculai Ratoi, in colegiul cinci Pascani, al lui Anghel Stanciu in colegiul sase Harlau, sau a senatorului Florin Constantinescu in colegiul trei Pascani. Nu se stie daca senatorul Sorin Lazar (colegiul doi Targu Frumos) va mai candida, asta pentru ca respectivul nu se mai afla de ceva vreme in gratiile primarului Gheorghe Nichita. Cel mai probabil, colegiul ar ramane tot la PSD. Liberalii se vor baza pe deputatul Relu Fenechiu, care cel mai probabil isi va pastra colegiul rural Tomesti, dar si pe senatorul Varujan Vosganian, cel care a obtinut in 2008 mandatul pe colegiul unu rural. Liberalii au primul drept si asupra colegiului sapte Podu Iloaiei, cel castigat de actualul presedinte al CJ, Cristian Adomnitei. Conform unor surse liberale, aici ar putea candida Mugur Cozmanciuc, actual secretar de stat in Ministerul Mediului si Padurilor. In colegiul trei, din partea USL, cel mai probabil, va candida fostul vicepresedinte CJ, Constantin Adascalitei, membru PSD.

Batalie pe municipiu

Disputele ar aparea insa la delimitarea celorlalte colegii. Conform protocolului, UNPR isi va pastra colegiile obtinute. In calcul intra deputatul Luminita Iordache, aleasa in colegiul unu Raducaneni. Aici, ar intentiona sa candideze insa si afaceristul Maricel Popa, trecut pe listele PSD. Celalalt deputat UNPR, Tudor Ciuhodaru, ales in colegiul Copou, ar urma sa se lupte cel mai probabil cu liberala Camelia Gavrila, actualul inspector sef al Inspectoratului Scolar Judetean Iasi. Cei doi au candidat si in 2008 pe acelasi colegiu.
Conform protocolului incheiat la Iasi, cele 12 colegii de deputati au fost impartite cate sase la PSD si UNPR si sase la Alianta de Centru-Dreapta (PNL-PC). Calculele sunt ceva mai complicate, pentru ca PSD are deja trei deputati, alaturi de doi ai UNPR, iar Gheorghe Nichita nu risca sa negocieze doar pentru inca un loc pe un colegiu, care ar putea sa fie neeligibil. Pe de alta parte, conform protocolului, filiala PC va beneficia de un loc eligibil pe listele de candidati. Cel mai probabil, candidatura va reveni lui Vasile Salaru, liderul organizatiei judetene a PC Iasi. Salaru ar beneficia de un loc eligibil pe un colegiu de deputat in municipiul Iasi.
Si in celelalte colegii, batalia este acerba atat in interiorul USL, cat si la alte partide. Pe colegiul noua Dacia – Alexandru ar candida sigur actualul deputat Daniel Oajdea (PP-DD). Din partea PSD si-a manifestat intentia sa candideze Marius Ostaficiuc. Insa si liberalul Costel Alexe, actualul director al Oficiului de Cadastru, intentioneaza sa candideze pe un colegiu din municipiu. Acesta ar avea de ales intre colegiul noua si colegiul 11 CUG. Aici, colegiu castigat de deputatul PDL Cristina Dobre, va intra, aproape sigur, si liderul PP-DD Iasi, Vlad Hogea. O alta batalie in sanul USL se va da si in colegiul 10 Tatarasi, castigat de pedelistul Marius Spinu, care este disputat de social democratul Sorin Iacoban si de liberalul Liviu Bratescu. Colegiul 12 Nicolina, unde deputat este Nicusor Paduraru (PDL), ar fi singurul unde niciun partid din USL nu a avansat vreun nume. Singura varianta insa ar fi acelasi Mugur Cozmanciuc, care a mai candidat in 2008.
La colegiile senatoriale, in USL sigur ramane zona Copou – Pacurari. Aici va candida Mihaela Popa, trecuta de la PDL la PNL. Colegiul senatorial Tatarasi ar putea fi luat de PSD. Deja s-a avansat varianta Ioan Nani, actualul director al Antibiotice SA.

Haos la PDL

Daca cei de la USL au mai miscat ceva in front, in organizatia judeteana a PDL domneste un haos total. In afara actualilor parlamentari ai organizatiei, niciun alt membru de partid nu stie daca va candida la parlamentare. Certe sunt candidaturile lui Petru Movila pe colegiul trei Tibanesti, Marius Spinu in Tatarasi, Cristina Dobre in CUG, Nicusor Paduraru in Nicolina si a senatorului de Tatarasi – CUG, Dumitru Oprea. Acesta din urma, lider de partid, nu a mai convocat nicio sedinta pentru desemnarea candidaturilor. Cu cateva luni inainte de alegeri, filiala PDL Iasi pare rupta complet de realitate, iar lupta cu USL este pierduta din start. Cei de la PDL ar putea invoca si protocolul incheiat cu Forta Civica, partid condus de ieseanul Mihai Razvan Ungureanu. Desi s-a avansat varianta ca acesta sa candideze pe un colegiu din Iasi, se pare ca MRU se va indrepta catre diaspora.

Citește și: { loadposition articlescategoryload}

sursa www.bzi.ro

Related posts

240 de ruși cer protecție temporară în Iași. Au fugit de Putin și se pun la adăpost

Redacția

Gestul făcut de o polițistă din Bârnova pentru un bătrân care vrea să moară în patul lui

Redacția

Cine plătește realizarea branșamentelor la rețelele de apă? Fiind pe domeniul public, nu trebuie suportate de beneficiari

Redacția
Încarcă...