RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Actualitatea satelor

Caravana RoRec ajunge în Valea Seacă

La data de 6 iunie, Asociatia RoRec desfasoara o actiune de colectare a deseurilor electrice si electronice (DEEE) in Valea Seaca, judetul Iasi. Cu aceasta ocazie, membrii RoRec ofera si cateva informatii referitoare la modul in care ar trebui reciclate aceste deseuri. Iata, mai jos, cateva sfaturi pentru cei care respecta natura si refuza sa polueze mediul inconjurator.

“Deseurile electrice nu se arunca la ghena, impreuna cu gunoiul menajer. Semnul “tomberon taiat” il intalnim in toate manualele de utilizare a unui echipament electric sau electrocasnic nou. Dar cine are rabdare sa parcurga aceste manuale pana la capat, in incercarea de a descifra toate tainele noii “jucarii” achizitionate? E bine sa stim ca DEEE inseamna Deseuri de Echipamente Electrice si Electronice, adica televizoare, frigidere, masini de spalat, cuptoare cu microunde, aspiratoare, computere, imprimante, monitoare, telefoane mobile, chiar si becuri si tuburi fluorescente – neoane. In general, orice echipament a carui functionare necesita energie electrica, devine deseu atunci cand se strica sau pur si simplu nu ne mai e de folos. Pe scurt, orice “se baga in priza” sau functioneaza cu baterii.

Deseurile electrice au in structura lor componente non-biodegradabile, ce contin substante toxice, dintre care cele mai periculoase sunt plumbul, mercurul si cadmiul. Ajunse la groapa de gunoi sau in natura, aceste substante polueaza solul, aerul si apa, ne afecteaza tuturor sanatatea si pot genera aparitia unor boli precum cancer, alergii, sterilitate, afectiuni ale inimii. Deseurile electrice reprezinta 5-6% din totalul deseurilor unei comunita?i. Asa cum gunoiul menajer nu este pastrat in casa, nici echipamentele electrice vechi sau stricate nu trebuie depozitate in gospodarie ori aruncate la intamplare.  Riscul pe care il prezinta poten?ialul lor toxic poate fi eliminate doar prin colectarea corecta a acestor deseuri si reciclarea lor in fabricile specializate, unde elementele nocive pentru mediu si sanatatea popula?iei, metalele grele sau gazele periculoase din componenta lor sunt eliminate in mod corespunzator.

  

In plus, majoritatea deseurilor electrice sunt constituite din componente care contin materiale ce pot fi recuperate si reintroduse in industrie, ca materii prime secundare, pentru a preveni exploatarea iraționala a resurselor primare, desigur, doar printr-un grad de valorificare inalt, obtinut cu tehnologii de reciclare performante. Dar despre aceste lucruri vom vorbi in urmatoarele articole din serialul ziare.com despre impactul deseurilor electrice asupra mediului in care traim! Nu uitati ca puteti scapa simplu si corect de deseurile electrice si electronice cu un simplu apel gratuit la TelVerde 0800.444.800, disponibil zilnic de la 09:00 la 17:00, unde faceti o programare pentru preluarea gratuita de la domiciliu, sediu de firma ori institutie a deseurilor electrice, serviciu oferit de Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec”, spun membrii asociatiei.

sursa www.bzi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Lansare de carte și concurs de orientare turistică la Tătăruși

Răzvan Grecu

Ziua comunei Strunga. Artiștii care vor urca pe scenă

Redacția

Moțca: Cinci persoane de etnie romă depistate cu hepatita B și C

Oana Cordoneanu
Încarcă...