RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Cum e şantajată România de Ungaria cu sprijin de la Bucureşti

Guvernul maghiar blochează aderarea României la OCDE – clubul celor mai dezvoltate economii din lume – ca răspuns la închiderea unui liceu din Târgu-Mureş. Numai că, în cazul Ungariei, vorbim de o decizie strict politică, în timp ce la Târgu-Mureş este vorba despre o hotărâre a instanţei, după ce un inspector şcolar s-a crezut ministrul Educaţiei. Iar politicienii români, în loc să urmărească interesul naţional, îşi apără interesul personal. 

  

„In iunie 2016, premierul Cioloş a facut o vizita oficiala la OCDE – prima vizită a unui prim-ministru român- si, cu dosarul pregatit pe masă, a declarat clar în faţa plenului reunit al OCDE că România îşi depune candidatura pentru a deveni membru“, rememorează Alin Mituţă, fostul şef al Cancelariei lui Dacian Cioloş.

Votul pentru extinderea OCDE va avea loc pe 25 septembrie, însă România este blocată de Ungaria, statul vecin, membru al OCDE din 1996. Guvernul condus de Viktor Orban, care la anul mizează pe voturilor cetăţenilor maghiari din Transilvania, cere României să redeschidă Liceul Romano-Catolic din Târgu-Mureş. Asta ar însemna ca statul român să încalce o decizie a instanţei, dat fiind faptul că Liceul teologic a fost desfiinţat în această vară ca urmare a unei decizii judecătoreşti. 

Pe scurt, conflictul de la Târgu-Mureş arată în felul următor: în urmă cu trei ani, Ştefan Someşan, la acel moment şeful Inspectoratului şcolar Mureş, a minţit Consiliul Local arătând că Ministrul Educaţiei Naţionale a dat aprobare pentru înfiinţarea liceului teologic. În realitate, Ministerul Educaţiei nu-şi dăduse acceptul, lucru confirmat şi de actualul ministru Liviu Pop.

Timp de doi ani, liceul a funcţionat pe baza unui fals juridic, iar în vara acestui an instanţa l-a închis, iar Ştefan Someşan este cercetat de procurorii DNA. Aşadar, nu a fost o decizie politică, ci una judecătorească. Aşa stau lucruile strict din punct de vedere legal, fără a contesta dreptul minorităţii maghiare de a avea un liceu teologic. Doar MAE a spus lucrurilor pe nume.

 

 

Continuarea pe adevarul.ro

Related posts

VOT PÂNĂ LA ORA 10 NOAPTEA. Crin Antonescu: “Am promulgat Legea referendumului”

Redacția

FSE-INSTRUMENTE DE DEZVOLTARE REGIONALĂ-ROMÂNIA STARTUP-UP ȘI DIASPORA STARTUP (VIDEO)

Ema Roman

Senator Vasile Toma: Un pas important in ajutorul celor care vor sa își instaleze panouri foto-voltaice

Redacția
Încarcă...