RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie

Specialişti: Gazele se vor scumpi cu 2 – 5%, de la 1 octombrie. Vin scumpiri şi în iarna şi primăvara 2019

Consumatorii vor avea surpriza neplăcută să constate că vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunar în această iarnă pentru a avea acelaşi confort ca în iarna anterioară, gazele naturale urmând să se scumpească chiar de la 1 octombrie cu circa 2-5%, consideră Dumitru Chisăliţă, expert în piaţa de gaze.

 

  

El spune că preţul gazelor naturale pe piaţa românească a început să crească la începutul verii, într-un mod aparent inexplicabil, dacă ne raportăm la perioadele anterioare. „Totuşi, există o posibilă explicaţie a acestei creşteri. Aceasta se bazează pe legile pieţei libere, piaţă în opinia mea, influenţată în acest ani de o atitudine licit speculativă pe piaţă a unor firme, care a determinat ca cererea să fie mai mare decât oferta în această perioadă şi astfel să se creeze o tendinţă de creştere a preţului gazelor.

Pe parcursul verii această discrepanţă, între cererea şi oferta de gaze a adus o oarecare stare de panică care a determinat rostogolirea preţului gazelor naturale şi astfel asistăm la preţuri de achiziţie a gazelor în luna august 2018 la valori care nu au fost atinse nici în lunile de iarnă 2017-2018. La acestă situaţie se adaugă evoluţia preţului petrolului pe pieţele internaţionale care a crescut cu aproape 50% în ultimul an”, explică specialistul. Potrivit lui, aplicarea metodologiei de stabilire a preţului gazelor naturale pentru populaţie ne permite să apreciem că la 1 octombrie 2018 vom asista la o creştere a preţului gazelor naturale pentru populaţie cu circa 2 – 5%.

 Chisăliţă susţine că experienţele recente, precum frigul extrem din anul 2017 din America de Nord, valul de căldură ce a cuprins mare parte din Europa de Vest, necesitatea acoperirii necesarului de gaze din depozietele de înmagazinare subterană după ce gazele din depozitele de înmagazinare europene au scăzut sub 20% până la sfârşitul iernii (pentru prima dată în istoria recentă a industriei de gaze), creşterea cererii de GNL pe pieţele din Asia şi America de Sud, determină ca mulţi consultanţi să anticipeze că raliul preţurilor gazelor ar putea continua în viitor.

Articol integral pe www.adevarul.ro

Related posts

Leul s-a depreciat în raport cu euro şi a câştigat teren în faţa dolarului

Redacția

La cât ajung cheltuielile pentru un bolnav de COVID-19. Majoritatea românilor nu și-ar putea plăti factura spitalizării

Redacția

Wizz Air, răpusă de coronavirus. Concediază aproape 20% din personal şi taie salariile angajaților care rămân

Redacția
Încarcă...