RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie

TIMBRUL DE MEDIU. Iată noua formulă de calcul pentru TAXA AUTO care se adoptă marţi, în Guvern

Guvernul Ponta se pregăteşte să adopte marţi prin ordonanţă de urgenţă timbrul de mediu, prin care aduce o nouă formulă de calcul pentru taxa auto.

Ordonanţa de urgenţă pusă în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului arată că noua formulă de calcul pentru timbrul de mediu va fi: suma de plată = [(A x B x(100 – C)]/100, unde:

A = valoarea combinată a emisiilor de CO2, exprimată în grame/km menţionate in Cartea de Identitate a Vehiculului;
  B = valoarea timbrului de mediu pentru emisiile poluante, exprimată în Euro/1 gram CO2, prevăzută în anexa nr. 1;
C = cota de reducere a timbrului prevăzuta in coloana nr 2 din Anexa nr 2

 

  

 

 

 

 Pentru autovehiculele de tip M1 (cu maximum 8 locuri) cărora le corespund normele de poluare non-Euro, Euro 1 sau Euro 2 şi pentru care nu este specificată valoarea combinată a emisiilor de CO2, după formula: Suma de plată = [E x D x (100 -C)]/100, unde:
C = cota de reducere a timbrului prevăzuta in coloana nr 2 din Anexa nr 2;
D = cilindreea – capacitatea cilindrica;
E = timbrul de mediu, prevăzut în coloana nr. 3 din anexa nr. 3.

 

VEZI AICI ORDONANŢA DE URGENŢĂ

Actul normativ arată că timbrul de mediu poate fi contestat  atunci când persoana care urmează să înmatriculeze sau să transcrie dreptul de proprietate asupra unui autovehicul rulat poate face dovada că autovehiculul său s-a depreciat într-o măsură mai mare decât cea indicată de grila prevăzută în anexa nr. 3.

În termen de 30 de zile de la data intrarii în vigoare a ordonanţei de urgenţă, Ministerul Mediului va aproba normele metodologice privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

 Ordonanţa mai prevede că în cazul în care taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule achitată de către contribuabili începând cu 13 ianuarie 2012 până la data intrării în vigoare a prezentei legi este mai mare decât timbrul de mediu rezultat din aplicarea ordonanţei, calculat în lei la cursul de schimb valutar aplicabil la momentul înmatriculării în România, se pot restitui sumele reprezentând diferenţa de taxă plătită.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat la Interviurile Gândul că timbrul de mediu pentru maşinile Euro 1, Euro 2 sau non-Euro va fi mai mic decât cel pentru maşinile Euro 4, Euro 5 şi Euro 6.

Oficialii de la Ministerul Mediului au ajuns la această formulă, deoarece evaluările pe care le-au făcut pentru maşinile cu tehnologii învechite existente deja pe piaţa naţională arată că, dacă are loc ridicarea taxei pentru acest tip de maşini aflate la finalul perioadei de viaţă, atunci va avea loc blocarea piaţei internă a automobilelor.

În plus, timbrul de mediu va fi diferit pentru maşinile care utilizează benzină şi ce

le care utilizează motorină.

Actul normativ prevede că timbrul de mediu se eliberează şi se aplică pe Cartea de Identitate a Vehiculului de către Direcţia Regim Permise de conducere si Înmatriculare a Vehiculelor la primirea dovezii de plata a timbrului de mediu.

 

sursa:gandul.info

 

 

Related posts

Ajutoare de urgenţă pentru familii şi persoane singure, aprobate de Executiv

Redacția

Ministrul Muncii: Nu există riscul neplății pensiilor. Încercăm să le plătim mai devreme, până în Paște

Redacția

Statul la stat. Instituție a statului, transformată în organizație de partid, pentru că se plătește bine și nu se face mai nimic

Redacția
Încarcă...