RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Cine nu plăteşte amenzile de circulaţie, va fi executat silit de ANAF sau va face muncă în folosul comunităţii

  Şoferii nu vor mai putea fenta atât de uşor amenzile primite pentru încălcarea regulilor de circulaţie, pentru că vor primi plicul cu procesul-verbal la domiciliu şi vor fi obligaţi să semneze confirmarea de primire. Dacă refuză acest lucru, şoferii rău-platnici vor fi executaţi silit de către Fisc, iar dacă şi această metodă eşuează, ei vor fi trimişi în judecată şi vor putea fi condamnaţi la muncă în folosul comunităţii.

 

 

 

  

Şoferii străini vor putea achita amenzile şi la ieşirea din România, în punctele de trecere a frontierei, arată gandul.info.

 

Pe de altă parte, Poliţia va fi obligată să trimită amenzile în maximum două luni de la constatare, altfel acestea se prescriu. Prevederile sunt cuprinse într-un proiect de lege al Ministerului Afacerilor Interne, care reglementează cooperarea poliţienească în domeniul rutier, la nivel UE.

 

Şoferii nu vor mai putea fenta atât de uşor amenzile primite pentru încălcarea regulilor de circulaţie, pentru că vor primi plicul cu procesul-verbal la domiciliu şi vor fi obligaţi să semneze confirmarea de primire. Dacă refuză acest lucru, şoferii rău-platnici vor fi executaţi silit de către Fisc, iar dacă şi această metodă eşuează, ei vor fi trimişi în judecată şi vor putea fi condamnaţi la muncă în folosul comunităţii. Şoferii străini vor putea achita amenzile şi la ieşirea din România, în punctele de trecere a frontierei.

 

Pe de altă parte, Poliţia va fi obligată să trimită amenzile în maximum două luni de la constatare, altfel acestea se prescriu. Prevederile sunt cuprinse într-un proiect de lege al Ministerului Afacerilor Interne, care reglementează cooperarea poliţienească în domeniul rutier, la nivel UE.Read More

 

Proiectul de lege care prevede că şoferii români nu vor mai putea ignora amenzile primite în alte state UE, pentru că poliţiştii îşi vor interconecta registrele rutiere la nivelul UE, modifică şi legea românească privind amenzile, stabilind o procedură clară. Modificarea vine în contextul în care gradul de colectare a amenzilor privind contravenţiile la Codul Rutier este la un nivel ridicol în România, de aproximativ 25%, ceea ce prejudiciază bugetele locale de un venit important, explică sursa citată.

 

În prezent, şoferii pot ignora amenzile primite prin Poştă, fie neprezentându-se la oficiul poştal să ridice recomandata, fie ignorând pur şi simplu amenda. Amenzile acumulate trebuie plătite obligatoriu doar în momentul în care autovehiculul este vândut unui alt proprietar.

 

Astfel, proiectul de lege prevede că, dacă un şofer refuză să ridice plicul cu amenda de la Poştă sau refuză să semneze confirmarea de primire a plicului la domiciliu, atunci o copie a amenzii va fi afişată în plic închis la domiciliul şoferului contravenient. Dacă adresa şoferului nu mai este valabilă, plicul cu amenda se va afişa la avizierul Primăriei localităţii respective.

 

Dacă şoferul nu plăteşte amenda în termen de 30 de zile de la primirea confirmată a procesului verbal, atunci se pune în mişcare executarea silită. Dacă ANAF eşuează în această tentativă timp de un an de la declanşarea procedurii, atunci va fi sesizată instanţa, pentru a dispune o perioadă de muncă în folosul comunităţii pentru şoferul rău-platnic.

 

Şoferii străini primesc nu mai scapă nici ei de amenzile rutiere

În cazul în care şoferul nu este român şi domiciliază în străinătate, atunci procesul verbal cu amenda se trimite prin Poştă, însoţit de o traducere într-o limbă de circulaţie internaţională.

 

Amenzile vor putea fi plătite, în afară de trezoreriile naţionale şi locale, şi prin intermediul unor bănci şi prin internet, iar şoferii străini vor avea posibilitatea să achite amenzile în punctele de trecere a frontierei şi la sediile ambasadelor şi consulatelor româneşti din străinătate.

 

În cazul în care şoferul străin nu plăteşte amenda timp de doi ani, atunci va fi sesizată instanţa, pentru a impune sancţiunea cu muncă în folosul comunităţii.

 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Sursa  gandul.info.

 

 

Related posts

Farul Constanța a ratat victoria în deplasarea cu Sepsi Sf. Gheorghe în minutul 90/ Marinarii au condus până aproape de finalul partidei

Redacția

Iohannis anunță semnarea a două Memorandumuri de cooperare cu Portugalia: în energie și cooperare economică

Redacția

VIDEO Zelenski anunţă demiterea şefilor serviciului vamal şi percheziţii în cadrul unor proceduri penale: „Schimbăm atât cât este necesar pentru a ne asigura că oamenii nu abuzează de putere”

Redacția
Încarcă...