RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Certificatul energetic a devenit obligatoriu

Incepand de astazi, orice vanzare de apartamente sau case, ori inchirierea locuintelor, nu se poate face decat prin prezentarea de catre proprietar a certificatului energetic al proprietatii.

Legea prevede ca, la incheierea contractului de vanzare-cumparare sau inchiriere, proprietarul trebuie sa inmaneze cumnparatorului sau chiriasului certificatul energetic in original. Dupa evaluare, locuinta respectiva primeste o incadrare intr-o clasa energetica de la A la G, unde A reprezinta eficienta maxima la capitolul consumuri, iar G facturi extrem de mari la caldura, iluminat sau apa calda. Clasa energetica A se acorda doar in cazuri extreme si mai ales la imobile noi, special proiectate si construite ca sa te ajute la economii la facturi, in timp ce clasele B si C sunt specifice cladirilor reabilitate termic. Pentru obtinerea certificatului energetic, se procedeaza intai la auditul cladirii din care face parte locuinta. Atat certificatul, cat si auditul sunt valabile 10 ani.

Un dosar plin de acte

  

Pentru certificatul energetic, fiecare proprietar trebuie sa prezinte auditorului energetic autorizat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului un dosar care sa contina cat mai multe informatii legate de constructie. Pentru cladiri sunt necesare cartea tehnica a constructiei, planurile de amplasament a cladirii, planurile de structura, planurile si descrierea instalatiilor, date tehnice despre materialele folosite la constructie, date tehnice despre echipamentele folosite de constructor, date tehnice despre echipamentele si instalatiile de incalzire, racire, climatizare, ventilatie, furnizare apa rece si calda, etc. Pentru consumurile realizate de cladire, pentru imobile noi sau vechi se cere consumul de energie electrica lunara timp de minim un an, comsumul de gaz natural pe luna timp de minim un an, consumurile de apa rece si calda lunare timp de un an, consumurile privind canalizarea si deseurile pe luna timp de un an. Pentru apartamente se cer actele de proprietate, fisa cadastrala sau planurile de arhitectura. In Iasi sunt inregistrati aproximativ 200 de auditori energetici, preturile fiind cuprinse intre 230 si 600 de lei, in functie de tipul locuintei. Un astfel de certificat energetic se poate obtine intr-o saptamana de la solicitare.

sursa www.bzi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Familiarizați-vă cu HTML, CSS, JS și PHP la cursul gratuit oferit de LINK Academy

Redacția

Meloni, după întrevederea cu Ciolacu: Acest summit fortifică prietenia noastră, lărgeşte colaborarea noastră către noi sectoare de interes comun VIDEO

Redacția

Ciucă, întâlnire cu Alianţa „O voce pentru Educaţie”: Ţinta de 15% pentru învăţământ, din bugetul consolidat va fi îndeplinită, treptat, până în 2027

Redacția
Încarcă...