RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

ATENTIE! Amenzi usturatoare, atat pentru vanzatori, cat si pentru cumparatorii de lapte prospat

Guvernul a aprobat in sedinta de marti un proiect de lege privind „stabilirea relatiilor contractuale din sectorul laptelui si al produselor lactate”, care stabileste conditii stricte pentru vanzarea/cumpararea laptelui proaspat. Nerespectarea acestor conditii se sanctioneaza cu amenzi de pina la 1.500 de lei.

Potrivit proiectului de act normativ, livrarea de lapte crud pe teritoriul Romaniei trebuie sa faca obiectul unui contract scris intre producatori si primii cumparatori. Astfel, Capitolul III, Art.12.(1), prevede: ”Orice livrare de lapte crud pe teritoriul Romaniei a unui producator catre un prim- cumparator de lapte crud trebuie sa faca obiectul unui contract intre parti”.

Odata cu intrarea in vigoare a noii legi(dupa aprobarea ei in Parlament si publicarea in Monitorul Oficial), taranii care vor dori sa-si mai poata vinde laptele vor fi obligati sa intocmeasca o serie de acte complicate si sa respecte numeroase formalitati birocratice. De exemplu, contractul si oferta scrisa de contract de livrare trebuie  intocmite in scris si trebuie sa cuprinda pretul de livrare, ”care poate fi fix si indicat in contract si/sau poate fi calculat prin combinarea mai multor factori stabiliti in contract, care ar putea include indicatori de piata care reflecta schimbarile conditiilor de piata, volumul livrat si calitatea sau compozitia laptelui crud livrat”.

  

De asemenea, ”contractul trebuie sa mentioneze volumul, calitatea si compozitia laptelui crud livrat, termenele si conditiile de livrare, durata contractului, care trebuie sa fie de minimum 6 luni, modalitati de plata si conditii, controlul si receptia laptelui crud, modalitatile de colectare sau de livrare a laptelui crud, precum si normele aplicabile in caz de forta majora”.

Nu va fi necesar sa se incheie un contract sau o oferta de contract ”daca laptele crud este livrat de un producator unei cooperative al carei membru este producatorul”. De asemenea, nu va fi necesar sa se incheie un contract sau o oferta de contract ”pentru livrari de maximum 10 tone lapte crud catre un prim cumparator, fiind suficient borderoul de achizitie/factura fiscala”.

Amenzi usturatoare, atat pentru vanzatori, cat si pentru cumparatori

Potrivit proiectului de act normativ, urmatoarele fapte constituie contraventii:

    a) efectuarea livrarii de lapte crud catre prim- cumparatorul de lapte, fara contractul prevazut in prezenta hotarare;
    b) cumpararea laptelui de catre prim- cumparatorul de lapte de la un producator fara, contractul prevazut in prezenta hotarare;
    c) refuzul prim cumparatorilor de a primi in control reprezentantii organismelor de control sau nepunerea la dispozitie acestora a documentelor necesare efectuarii controlului;
    d) refuzul producatorilor de a primi in control reprezentantii organismelor de control sau nepunerea la dispozitie acestora a documentelor necesare efectuarii controlului;
    e) neutilizarea unui sistem de evidenta de catre cumparatori, care sa cuprinda balanta intrarilor si iesirilor pentru cantitatile de lapte si grasime, conform legislatiei in vigoare;
    f) transmiterea de catre organizatia de producatori recunoscuta la autoritatea competenta a unor informatii eronate privind cantitatile de lapte livrate de producatori;
    g) netransmiterea in termen de catre primii cumparatori de lapte a cantitatii de lapte crud care le-a fost livrata in cursul fiecarei luni.

Sanctiunile pentru cei care vor continua sa vanda laptele fara contract, dar si pentru cei care vor cumpara fara sa aiba un contract incheiat, vor fi    destul de usturatoare, constand in amenzi cuprinse intre 500 si 1.500 de lei. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se vor face face de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura.

In a doua parte, actul normativ reglementeaza recunoasterea organizatiilor de producatori, “constituite numai din agricultorii producatori de produse lactate” sau asociatiilor acestora pentru a negocia in mod colectiv clauzele contractelor, si mai ales preturile, “astfel incat sa se consolideze puterea de negociere a producatorilor fata de unitatile de prelucrare a produselor lactate, iar agricultorilor din sectorul produselor lactate sa li se asigure venituri echitabile”.

Autoritatea competenta pentru recunoasterea organizatiilor de producatori, respectiv asociatiilor organizatiilor de producatori din sectorul laptelui si al produselor lactate este Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura.

Sursa: capital.ro

 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Politica Occidentului de „a nu vedea răul” în ceea ce îl privește pe liderul Serbiei, Aleksandar Vucic, riscă să destabilizeze Balcanii (analiză CNN)

Redacția

Schengen: Parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie potrivit căreia Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi Bulgariei

Redacția

Angajatii Fiscului vor lua lectii pentru a vorbi frumos cu cetatenii

Redacția
Încarcă...